Bok&Folk 9. november 2014 – et referat

Logo til arrangementet Bok&Folk som ble avholdt på Dokka 9. november.

Logo til arrangementet Bok&Folk som ble avholdt på Dokka 9. november.

9. november 2014 ble årets Bok&Folk arrangert på Lands Museum på Dokka. Det ble en innholdsrik dag, med mye publikum som kom for å få meg seg de forskjellige innslagene.

DSC_0008Dagen startet med Egil Ulateig, som fortalte om sin nye bok «Krigen fra himmelen». Denne boken handler om tyskernes angrep på Dombås i april 1940. Ulateig slår hull på myten om den tyske krigsmaskinens ufeilbarlighet, men viser også at norske regjeringsmedlemmer og offiserers dumdristighet førte til unødige tap av menneskeliv.

Etterpå fulgte et lokalt innslag der årboka Landingen 2014 ble presentert.

DSC_0018Så fikk vi treffe Aleksander Brown, som snakket om og leste fra si nye ungdomsbok «Ønskebrønnen». Dette er første boken i en serie han har kalt «Mørkets utvalgte».
I boken møter vi kameratene Thomas og Kim som kommer over en gammel ønskebrønn i skogen. For en skinnende mynt kan de ønske seg hva de vil, men drømmene kan fort bli dine verste mareritt, for som de snart skal finne ut: «brønnen tar og brønnen gir».

DSC_0032Etter første pause startet vi opp igjen med Hans Olav Brenner. Han er ute med ny bok: «Kunsten å snakke sammen. Og nødvendigheten av å holde kjeft.
Boken er en uhøytidelig innføring i samtalekunsten – en kunst Brenner selv behersker bedre enn de fleste. Han reflekterer over hva slags mekanismer som kan ligge bak en samtale, hvilke fallgruver som åpner seg når to mennesker snakker sammen, og hva som kreves for at en samtale skal fungere.

DSC_0055Så var vi kommet til dagens krimhjørne, idet Thomas Enger og Eirik Wekre satte seg ned i samtale med Tone Gellein.
Thomas Enger er dette året aktuell med boken «Våpenskjold» – de fjerde boken i serien om journalisten Henning Juul, som stadig er på jakt etter sannheten omkring hans sønns død.
Eirik Wekre er ute med «Fuglefangerne: Ved slaget tolv på nyttårsaften går strømmen over hele Oslo. Sikkerhetssjefen i Norges Bank forsvinner sporløst. Det samme gjør to tredjedeler av hele det norske oljefondet. Politiets sikkerhetstjeneste og den militære etterretningen må handle raskt. Hege Tønnesen i PST står overfor en formidabel oppgave: Hun slåss ikke bare mot en uidentifisert ytre fiende, men også med intriger i egne rekker.

DSC_0070Når siste bolk startet opp etter en liten pause, møtte vi dobbelt Brageprisvinner, vår egen lokale forfatter Linn T. Sunne som fortalte om ungdomsboken «Alt du kan ønske deg».
Boken handler om Siri, som ikke klarer å la være å møte Andreas som sender henne meldinger som får det til å krible i henne, selv om hun er kjærest med Jens. Har en lov til å gjøre det slutt med noen som har det vanskelig, selv om det er det en egentlig vil. Linn har skrevet om ung kjærlighet og psykisk sykdom.

DSC_0072Før vi kom til dagens høydepunkt for mange, presenterte jeg mine 10 favoritter blant årets bøker – selv om jeg har superdårlig samvittighet fordi jeg bare har rukket å lese 40 av årets utgivelser, og det sikkert finnes utallige flere og til og med bedre bøker enn de jeg presenterte.
Stas var det også at jeg fikk lov til å brette logoen til Bok&Folk, som du kan se i bakgrunnen på bildet.

DSC_0082Sist, men slettes ikke minst denne dagen fikk vi møte Anne B. Ragde i samtale med Linn T. Sunne.
Ragde er nå ute med boken «Jeg har et teppe i tusen farger.» Et portrett av en sterk og kompromissløs alenemor – sin egen mor, danske Birte. Den handler om forholdet til en helt spesiell mor, med jobb som maskinfører på en plastposefabrikk, en stor, ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk. Alt dette i kombinasjon med en usedvanlig evne til å trylle fram overdådige måltider fra et tomt spiskammer.
(Jeg har nettopp avsluttet boken, anmeldelse kommer temmelig snart).

En vellykket, innholdsrik og variert dag i litteraturens tegn – arrangementskomiteen er veldig fornøyde med årets arrangement, og er allerede i gang med å planlegge neste år.

Sponsorer Bok&Folk

En tanke om “Bok&Folk 9. november 2014 – et referat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *