Oktober Forlag høsten 2013

I dag skal jeg presentere et knippe bøker fra Oktober Forlag. Denne gangen presenteres bøker som har blitt, eller blir utgitt i 2013 (altså ikke bare høstbøkene). Alle bokomtaler er hentet fra forlagets hjemmeside.

untitledCanada av Richard Ford
Året er 1960. Dell Parsons er femten år da foreldrene fengsles og tvillingsøsteren Berner stikker av. Dell blir igjen alene i den lille byen Great Falls i Montana. Men moren har klart å lage en avtale med en venninne, og før barnevernet når frem, har Dell blitt smuglet inn i Canada. Her får han husly og blir satt i arbeid hos den gåtefulle hotelleieren Arthur Remlinger, en uberegnelig amerikaner som også tror seg trygg i Canada.
For Dell vil det alltid være et før og et etter. Et helt liv vil han grunne over hva som skjedde dette året. Hva fikk foreldrene til å smadre sin egen lille familie? Hvem var de egentlig? Og Hvem er Arthur Remlinger?

LitenLiten av Nils-Øyvind Haagensen (kommer medio august)
Han hadde en gang en søster. Hun døde ett og et halvt år gammel. De voksne sa at hun ikke hadde hatt noe liv, hun var jo så liten. Nå ville Cecilie snart fylt tretti år, og minnet om henne blir levende i ham. Hvordan ville livet hennes sett ut, hvem ville hun ha vært som voksen? Og hvordan er hans eget liv?
Maria er forelsket i ham, men han ser det ikke. Broren hans David tar ham med på ferie til Roma, kanskje mest for å være snill. På turen skjer det både noe bra og noe farlig. 

FallvannFallvann av Mikael Niemi
Det har regnet uten opphold hele høsten. Skogen, markene, myrene i Nord-Sverige er gjennomtrukket – jorden er mettet. Det er her, hvor Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen, at kraftverkenes store vannmagasiner ligger på rad. Og nede ved kysten ligger byene.
En dag hender det som aldri skal skje. En liten sprekk i et damanlegg utvides, demningene brister – en katastrofe er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg. Flodbølgen velter fram og den skal én vei – nedover.
Fallvann er en intens og åndeløst spennende katastroferoman, og samtidig full av Niemis varme, poesi og humor. 

KautokeinoKautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson
Bilen krenger på den isete veien og treffer reinen med voldsom kraft. Anna Magnussen stopper og henter fram kniven fra bagasjerommet. Det er mer enn 30 kuldegrader ute en februarnatt et sted mellom Luleå og Pajala i Nord-Sverige.
Anna er på vei mot Kautokeino for første gang på mange år. Hun er jurist og assisterende statsadvokat i tingretten i Stockholm. Nå har mormoren ringt og bedt henne komme. Fetteren er anklaget for voldtekt, og familien trenger hjelp for å renvaske ham. Men politiutredningen gjør Anna betenkt. Og hun fornemmer at det hele tiden ligger noe under når hun snakker med de involverte. Her er konflikter hun ikke forstår. Det samiske samfunnet – hennes egen mors bakgrunn – er fremmed for henne.
Da to personer blir drept, og hun selv havner i livsfare, må Anna gå dypere inn i kulturen – og samtidig holde sitt juridiske hode kaldt. 

SirklerSirkler av V.S. Tideman
På en gård på Nordvestlandet ble den navnløse jeg-fortelleren født i 1972, og herfra skal han ha blitt fraktet bort som tre-fireåring. Han burde kjenne stedet godt, men da han sommeren 2009 vender tilbake, er det ham likevel totalt fremmed.
Oldemor Letta, moren og søsknene, besteforeldrene i nabohuset – ingenting av sin tidlige barndom kan han huske. Alt som finnes etterlatt, er et fotografi, en dagbok og et avisutklipp om en mystisk forsvinning, samt mappen fra barnehjemmet. Men så dukker sporene etter dr. Stevenson opp, og erindringens hjul begynner å spinne.

Midnatt i PekingMidnatt i Peking – Mordet som rystet det gamle Kinas siste dager av Paul French (sakbok)
En iskald januarmorgen i 1937 blir liket av Pamela Werner, adoptivdatteren til den tidligere britiske konsulen E.T.C. Werner, funnet ved foten av det myteomspunne revetårnet i Peking. Pamela ble 19 år, og hjertet hennes er skåret ut.
Mordet opprører en hel verden med sin bestialitet, og fascinerer med mistanker og rykter som går i alle retninger: Er morderen en av de japanske soldatene som omringer byen? Eller et medlem av triadene? Rektoren på skolen? En av reveåndene som flakker rundt på kirkegården.
Etterforskningsteamet består av en britisk og en kinesisk politimann, men de klarer ikke å løse saken.
Bare E.T.C. Werner gir ikke opp. Han forfølger spor som går til Legasjonskvarterer der utlendingene bor i sine store hus, og til bordellene og heroinbulene i Slummen. Men ingen vil høre på strømmen av henvendelser fra en desperat far. Da japanerne kort tid etter inntar Peking, blir Werner deportert til en av deres uhyggelige fangeleire.
75 år senere kommer historikeren Paul French tilfeldigvis over mappen med Werners papirer og brev i Scotland Yards arkiver. Nå kommer sannheten for en dag – mer urovekkende og forferdelig enn noen kunne tenke seg.

Mysteriet mammaMystieret mamma av Trude Lorentzen (Kommer medio august) – sakbok
Dette er fortellingen om Mia. En glad dame som brått og uforklarlig ble psykisk syk da hun var midt i livet. Hun begikk selv mord da Trude var 15 år. Nå er Trude voksen, og hun er mamma selv. Hun forsto ikke hva som skjedde med moren sin den gangen. Kan hun forstå mer nå?
Mysteriet mamma er en datters kjærlighetserklæring til en mor som ikke klarte å leve. Det er en historie om avmakt og håp, sorg og overlevelse. Og om frykten for å våkne en morgen og være en annen enn da man sovnet kvelden før. 

En tanke om “Oktober Forlag høsten 2013

  1. Her var det mye bra:) Tror jeg skal lese Mysteriet mamma og Kautokeino en blodig kniv av disse. Mye bra forlaget gir ut:) Likte innlegget ditt:) Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *