Blindgang av Jørn Lier Horst

BlindgangTittel: Blindgang
Forfatter: Jørn Lier Horst
Utgitt på Gyldendal 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Ildprøven var en teknikk for å avgjøre skyld. Den som var anklaget, måtte slikke på en rødglødende skje som ble tatt rett ut av ilden, så skulle presten se på tunga for å tolke de tegnene som gudene hadde etterlatt seg der. Skyldig eller uskyldig? Brannsårene på tungen var det som avgjorde, og som skilte mellom liv og død.
[…]
En skulle kanskje tro at rettsvesenet har forandret seg siden den gangen, men det handler fremdeles om å tolke tegn og legge en mening i det vi ser. Det handlet ikke bare om politiarbeid. Vi dømmer og bedømmer hele tiden.

Forlagets omtale: 
Sammen med sin ettårig datter Maja, flytter alenemoren Sofie Lund inn i huset hun har arvet etter morfaren. Morfaren er en vanskelig og beryktet mann, og Sofie har betalt noen for å vaske og tømme huset for alt han etterlot seg. Det eneste som står igjen, er en låst safe boltet til gulvet i kjelleren. 
   Det ligger noe i safen, noe som skal overraske ikke bare Sofie Lund, men alle på politihuset i Larvik. Et funn som skal sette fart i en sak som har plaget førstebetjent William Wisting lenge, og som har gjort ham til gjenstand for kritikk både internt og i mediene.
   Nå øyner Wisting en åpning, en mulig vei å gå. Men da må han gå på tvers av alle lojalitetsbånd og undergrave tilliten til etaten han selv er en del av. 

Lier Horst er tilbake, i kjent stil med sin kjennskap til politietaten og den kriminelle verden. Som igjen gjør dette til en leseverdig, troverdig og spennende kriminalhistorie. Historien bygges sakte, men sikkert opp – med små tegn og spor plassert ut akkurat på de rette plassene slik at man tar seg i å forsøke å sette dem sammen for å finne ut av løsningen. Og jeg klarte det – nesten 🙂

Det blir noe kjent og velbrukt over historien – den følger «oppskriften» mer eller mindre til punkt og prikke og faller i en del klisjéfeller og gir ikke de store overraskelsene. Men Jørn Lier Horsts måte å skrive på, fra den siden har selv er så godt kjent med gjør at bøkene han er vel verdt å lese – da han så godt viser de personlige kvalene de ansatte i politiet har i forhold til jobben de er satt til å gjøre.

Andre om boken:
Pål Gerhard Olsen – Aftenposten
Torbjørn Ekelund – Dagbladet
Sindre Hovdenakk – VG
Tine Sundal – bokblogg

En liiiiiiten spoiler kan følge, men ikke som omhandler krimhistorien: 
Og jeg MÅ pirke da, siden jeg er allergisk mot logiske brister:
Line står fanget i kjelleren, med begge hendene stripset til en ribbevegg. Så kommer setningen: «Trykket i magen avtok, og hun førte automatisk hånden ned mellom beina» (!) Det er vel litt vanskelig, siden begge hendene er stripset fast til ribbeveggen? Men skyt meg gjerne hvis det er en løsning her jeg ikke ser.

 

2 tanker om “Blindgang av Jørn Lier Horst

  1. Tilbaketråkk: Jørn Lier Horst – Blindgang – Bjørnebok

  2. Det er en ting jeg ikke forstår med denne historien som stengt tatt påvirker hele plottet.
    Hvis Frank Mandt var er kjent kriminell som politiet lenge har vist om uten å klare å ta, så er det for meg merkelig at safen i kjelleren ikke ble åpnet av politiet når han døde. Selv om det ikke ble sett på som noe annet enn et uhell, så burde vel innholdet av safen kunne gi politiet informasjon om et kriminelt miljø… Eller hva?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *