Bian Shen av Torbjørn Øverland Amundsen

Bian-ShenTittel: Bian Shen
Forfatter: Torbjørn Øverland Amundsen
Utgitt på Gyldendal 2013 (Barn & Ungdom)
Første bok i en planlagt trilogi
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Er jeg rar som lurer på hvordan det vil være å dø? Er jeg rar som lurer på hvordan det vil være å miste en av mine foreldre eller søsken? Jeg forestiller meg hvordan det ville vært, hvordan jeg ville følt meg. En del av meg frykter at jeg ikke ville bli lei meg. Jeg føler ingen redsel for døden. Er det å være død så forskjellig fra å sove for alltid? Dersom alle mennesker hadde dødd på en gang, ville det være trist? Er det ikke alltid de som er igjen, de etterlatte, som lider? Men selv det går over, sies det. Alt går over. Alle dør. Og alle må vi bruke den tiden vi har fått, så godt som mulig.

Arthur våkner opp på sin 14. bursdag. Det skulle ikke ha skjedd. Han forstår ikke hva som har skjedd. Han våkner aldri på sin 14. bursdag – i stedet blir han gjenfødt i en helt ny kropp!
Arthur er en del av Barna, en gruppe mennesker (ingen vet helt sikkert hvor mange de er) som stadig blir gjenfødt. De lever bare i 14 år før de skifter kropp. Arthur har regnet ut at han er over 7000 år gammel, og han har alle minner og all kunnskap fra disse årene intakt. Kanskje det er derfor de bare blir 14 år gamle, for at de ikke som voksne skal kunne ta over verden? Men hva hvis en av Barna er lei av å stadig bli gjenfødt – og leter etter en måte å dø på? Må man drepe hele verdens befolkning, slik at det ikke finnes kropper igjen å gjenfødes i? Kan det være dette som er årsaken til at Arthur nå omsider kan oppleve å bli voksen? Fordi han har et oppdrag med å redde verden – men fra hva eller hvem?

Nathaniel har lenge jobbet med en matematisk formel som kan regne ut hvor mange mennesker som til enhver tid finnes på jorden, via signaler fra menneskenes hjerne. Nå er endelig denne ferdig og ved hjelp av leide satellitter venter han på resultatet. Men Nathaniel blir overrasket når disse kommer og det viser seg at de bare klarer å motta signaler fra 421 mennesker – og to av disse signalene skiller seg ut som sterkere enn de andre. Kan det være en feil? Eller har har kjørt programmer riktig – og hva betyr det da?

Dette er en superspennende ungdomsroman med alle ingredienser som trengs for å leve seg fullstendig inn i historien. I tillegg til den ytre spenningen ved jakten på «de onde» kommer de menneskelige aspektene godt fram, med mye filosofering over meningen med livet, menneskeheten og for- og framtiden. Boka er lang med sine 514 sider, men det ble aldri dødpunkter i den – og det at dette er en trilogi gir håp om en fortsatt stor leseopplevelse for denne boken sluttet på en måte som gjør at jeg skulle ønske at nr 2 var tilgjengelig allerede nå! Jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen!

Forfatteren har laget hjemmesiden www.rilchned.com – her finner du informasjon om kommende bøker, tilleggsmateriale og diskusjoner. Det er altså ingen tvil om at forfatteren har lagt ned et stort arbeid i dette, og det skinner gjennom i boka – for meg henger alt sammen og jeg finner ingen logiske brister (foruten at boka glir over i fantasy-sjangeren, men hvem kan si hva som er mulig og ikke når det kommer til skaperverket og menneskenes opprinnelse?).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *