Vi må snakke om Kevin av Lionel Shriver

 

Vi må snakke om KevinForfatter: Lionel Shriver
Utgitt på Kagge Forlag 2011
Originaltittel: We need to talk about Kevin (2003)
Oversatt av: Kjell Olaf Jensen
Kilde: Lånt på biblioteket

Et barn trenger din kjærlighet mest når det fortjener det minst.
– Erna Mombeck

Kevin Khatchadourian har myrdet sju av sine medelever, en kafeteriaansatt og en lærer. Nå, to år senere forsøker Kevins mor, Eva, å bearbeide de grusomme handlingene gjennom en brutalt ærlig brevveksling med sin fraværende ektemann. Eva er redd for at hennes uvilje mot sønnen er årsaken til at han havnet så totalt utenfor samfunnet – for Eva ville nemlig aldri ha barn.

Boken gir et grusomt bilde av de mange skolemassakrene som har skjedd, spesielt i USA. Forfatteren peker på årsakssammenhenger til hvorfor ting kan gå så galt. Selv om dette er ren fiksjon, regner jeg med at Shriver har drevet sin research i forkant og boken gjør vondt å lese. Jeg veksler mellom å bli sint på moren for å gjøre Kevin til syndebukk i ett og alt, og å bli sint på faren som ikke tar noen av faresignalene og unnskylder Kevin med «guttestreker» og «det er en fase». Det undrer meg litt at jeg ikke på noe tidspunkt tar meg i å være sint på Kevin (!), Det store spørsmålet ligger i om Kevin (eller barn generelt) er født ond – eller om en mors avstandstaken og aversjon mot en sønn kan gjør så mye galt med det sinn… Boken gir selvfølgelig ingen svar på dette, og det er det vel kanskje heller ingen som kan gi – men boken var virkelig verdt å lese – den satte mange føleleser i sving og er nok også med på å åpne øyne – for hva er det vi skal se etter hos plagede ungdommer – før det er for sent?

En tanke om “Vi må snakke om Kevin av Lionel Shriver

  1. Så fin banner du har fått deg!:)

    Har ikke hørt om denne boken tidligere. Hørtes jo ut som en litt dyster men veldig interessant bok å lese. Ble nysgjerrig å denne, så noterer den ned:) Flott skrevet om boken:) Ha en riktig god helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *