Vårens bøker fra Aschehoug

I dag har Aschehoug hatt sin pressekonferanse hvor de har offentliggjort vårens bøker – her har jeg plukket ut mine favoritter.

AlfabethusetAlfabethuset av Jussi Adler-Olsen
(kommer medio januar)
Det er annen verdenskrig, og de engelske jagerflygerne James og Bryan blir under et oppdrag skutt ned over Tyskland. De vet at de vil bli henrettet som spioner hvis de blir tatt til fange. I flukten fra tyske forfølgere sniker de seg ombord på et tog som er på vei hjem fra Østfronten med høyt rangerte SS-folk, som lider av granatsjokk. James og Bryan tar plassen til to døde soldater. Det de ikke vet, er at de er på vei til Alfabethuset, et militært psykiatrisk sykehus som ligger langt bak frontlinjene. Deres eneste redning er å simulere sinnssyke. Men klarer de det, måned etter måned, uten selv å bli det? Og er det bare James og Bryan som simulerer? Fluktplanene blir vanskelige å gjennomføre fordi de er sløvet av medikamenter og i tillegg deler sykesal med andre som kanskje har mistanke om at de ikke er hva de utgir seg for.

SønnenSønnen av Jo Nesbø
(kommer medio mars)
Sonny er en ung narkoman som har sittet i fengsel i mange år. Han soner for andre, mot å få faste leveringer av dop. Sonny er i et vakuum, ruset i sin celle, til han får høre noe som endrer alt…
Sønnen er en thriller som på ny viser Nesbøs mesterklo. Nok en gang skildrer han et Oslo i noir-toner, og i kulissene danser kommunepolitikere, næringsliv, politi og domstoler med de mektige som loven ikke gjelder for. Samtidig dreier romanen seg om velkjente Nesbø-temaer som far-sønn, lov-rettferdighet, hevn-urett og skyld-soning, og selve navet i beretningen om Sonny er en sterk kjærlighetsfortelling.

MørketidMørketid av Jorun Thørring
(Kommer ultimo mars)
I 1978 forsvant lærer Hans Holm fra Fredly internatskole utenfor Tromsø. Nå 30 år etter blir det som er igjen av ham funnet i kjelleren på den nedlagte skolen.
Den tidligere eleven Britt Moe vil gjerne fortelle politiet det hun vet, men blir drept før hun rekker å snakke med noen. I løpet av kort tid skjer enda et brutalt drap som har forbindelse med internatet. Vil noen hevne seg – eller utelukke at informasjon om skolen lekker ut?
Førstebetjent Aslak Eira ved Tromsø politikammer avdekker raskt at alvorlige overgrep har funnet sted på skolen. Underveis i etterforskningen utfordres han stadig av minner fra sin egen vanskelige, samiske barndom på en annen internatskole. Mens fortidens spøkelser hjemsøker ham og gjør etterforskningen innviklet, blir enda en person myrdet. Noen går langt for å hindre at sannheten skal komme for dagen. Og polarmørket dekker mange, men ikke alle spor.

PerfektPerfekt av Rachel Joyce
(kommer mars)
I 1972 blir to ekstra sekunder lagt til tiden. det er for å balansere klokkeslettet med jordens bevegelser. Byron Hemmings vet dette fordi James Lowe har fortalt ham det, og James er den smarteste gutten på skolen. Men hvordan kan tiden forandre seg? Byron misliker tanken sterkt og føler seg merkelig urolig.
En dag våkner Byron til en morgen som ser ut som enhver annen morgen. Skoleuniformen hans henger over skrivebordsstolen, søsteren klager over frokosten, morens hæler klikker når hun går over kjøkkengulvet. Men når de tre drar hjemmefra til skolen og kjører inn i en tett sommertoke, tar morgenen en fullstendig uventet vending. I ett forferdelig øyeblikk skjer det noe, noe som er stikk i strid med det livet Byron kjenner. Og mens moren hans tilsynelatende ikke har lagt merke til noe som helst, kan ingenting igjen bli det samme for elleveårige Byron.
Hva skjedde, og hvem har skylden? Var det de to ekstra sekundene? Gjennom dagene og ukene som følger, går Byrons perfekte verden i knas. Ute av stand til å stole på foreldrene betror han seg til James, og sammen legger de en plan…

Den 13. disippelDen 13. disippel av Tom Egeland
(kommer primo mai)
Dette er en femte romanen om arkeologen Bjørn Beltø. En teologisk-bibelarkeologisk kodethriller der et forsvinningsmysterium leder Beltø til Israel, London og Italia. Samtidig avdekker han en hemmelighet like gammel som kristendommen selv. En hemmelighet som rokker ved vår forestilling om hvem Jesus egentlig var.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *