Udødelighetens elixir – Gabi Gleichmann

 

Udødelighetens elixirForfatter: Gabi Gleichmann
Utgitt på Aschehoug Forlag AS 2012
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

 

Intet gjentas noensinne i menneskers historie, alt som ved første blitt virker likt, er i beste fall noe som ligner; hvert menneske er en stjerne for seg, alt hender alltid og aldri, alt gjentas ubegrenset og aldri mer.

Den barnløse Ari Spinoza ligger for døde i Oslo i 1999. Når han dør forsvinner Spinoza-slekten ut av historien. Bare gjennom fortellingene vil den kunne leve videre. Derfor har Ali bestemt seg for å skrive ned slektens historie slik han som liten gutt i Budapest hørte dem fortalt av grandonkel Fernando. Fortellingen begynner i Lisboa på 1100-tallet, snor seg videre gjennom Europa og århundrene før slektens eventyrlige skjebner og mysterier får nytt liv i Alis skrift. Den jødiske Spinoza-slektens eldste sønner har båret hemmeligheten om udødelighetens elixir gjennom generasjonene. Slik fikk de også et viderverdig liv, en brå død og en uendelig stor nese.

Jeg kunne egentlig bare ha skrevet TAKK! Takk til Gabi Gleichmann for å ha skrevet en så vakker bok. Boka har vært med meg over unormalt lang tid til å være meg, hele 14 dager har jeg lest litt og litt, avsnitt om igjen, til langt på natt, mens jeg venter på noen og istedet for å gjøre det jeg egentlig skulle… Noen bøker er slik – den slukte meg; jeg levde meg så inn i historien om Spinoza-slekten at jeg var med dem hele tiden, også når jeg ikke leste.

Måten den leder oss gjennom Europas historie på, med de store hendelsene i bakgrunnen for de enkelte menneskeskjebnene – hele tiden med jødisk kultur og historie i sentrum – gjør boken til en unik og overveldende positiv opplevelse! Det var en av de sjeldne bøkene jeg leste saktere og saktere jo nærmere jeg kom slutten – for jeg ville ikke at dette skulle slutte…

TAKK for en fantastisk bokopplevelse!

6 tanker om “Udødelighetens elixir – Gabi Gleichmann

  1. Du skulle ha vært på Gabi Gleichmanns foredrag om jødisk litteratur på Jødisk Museum i Oslo i går! Jeg var der, og det var helt fantastisk! Jeg kommer til å skrive om arrangementet på bloggen min i løpet av helga. Og boka – den har jeg selvfølgelig sikret meg – MED dedikasjon fra forfatteren, må vite! 😉

    • Jeg var invitert, og hadde veldig lyst – men det er litt vanskelig for meg å reise til Oslo midt i uka slik. Men jeg skal på Bokfestivalen neste helg, og da skal jeg treffe ham – og forhåpentligvis få en signert bok jeg også:-)

  2. Tilbaketråkk: Oslo Bokfestival 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *