Tilfellet Thomas Quick: En seriemorder blir skapt av Hannes Råstam

 

Tilfellet Thomas QuickForfatter: Hannes Råstam
Utgitt på Aschehoug & Co 2012
Originaltittel: Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
Oversatt av Henning Kolstad
Kilde: Eksemplar tilsendt fra forlaget.

 

«En bok som forteller hvordan det gikk til da svenske politifolk, påtalejurister, advokater og dommere – med velvillig bistand fra diverse leger, psykologer, en såkalt hukommelsesekspert og altfor mange journalister og vanlige kuturpersonligheter – foredlet en psykisk syk lystløgner til «kriminalhistoriens verste seriemorder» (Fra bokens forord skrevet av Leif GW Persson).

Åtte drapsdommer og tjuefem tilståelser – Thomas Quick-saken. Fredelige Norden hadde aldri før sett en verre drapsmann, til og med kannibal. Så trekker han tilståelsene tilbake og dommene ble opphevet i tur og orden.

Boken avslører den oppsiktsvekkende prosessen som fikk Thomas Quick (nå Sture Bergwall) dømt. Saken har hele tiden hatt sine kritikere til sannhetsgehalten i Quicks tilståelser og hvordan sakene har blitt etterforsket. Blant annet ser man en forsvarsadvokat som ikke på ett eneste tidspunkt forsvarer sin klient slik en forsvarsadvokat skal. Vi får lese om hvordan Quick i de innledende avhørene i alle tilståelsene, er helt på jordet hva angår detaljer omkring drapene og omgivelsene, men som med list og lempe (og av og til ikke det engang) blir penset inn på riktige spor slik at han svarer slik at det passer med de faktiske bevisene. En psykiatrisk, tvangsinnlagt pasient som hele tiden har frigang fra Säter, og som benytter sine permisjoner i arkivet på Stockholms bibliotek, hvor han gransker avissakene som har blitt skrevet om de drapene han holder på å tilstå… eller kanskje kommer til å tilstå snart… En pasient som blir overdosert med narkotiske medisiner, slik at han på befaringer til tider ikke er i stand til verken å snakke eller å gå for egen maskin.

Hannes Råstam har lagt ned et imponerende arbeid og er faktisk den personen som satte hele prosessen om de tilbaketrukne tilståelsene i gang. Våren 2008 reiste han til Säter på sitt første besøk til Thomas Quick. Råstam begynner å granske alle papirene fra etterforskningen, gransker avhørene og gjennomgår samtlige av forklaringene til Sture Bergwall. Han får også tak i mengder av tidligere ukjent materiale som med all tydelighet viser at apparatet rundt Quick helt bevisst gikk inn for å få ham dømt, og dermed skjulte alt som kunne tale imot denne hypotesen! At dette ikke har fått større konsekvenser for de involverte, er for meg aldeles tragisk. Og enda mer tragisk: De virkelige morderne går fri, og familiene til ofrene får ikke de svarene de så sårt trenger.

Under arbeidet med denne saken, som har ført til flere dokumentarer for TV og nå denne boken, rammes Hannes Råstam av kreft. 12. januar 2012 dør han, 56 år gammel. Han hadde håpet at han selv skulle klare å sluttføre boken, men slik gikk det ikke. Etterordet «Graverens testamente» skrevet av sjefsredaktør Mattias Göransson, er en kort oppsummering av granskningen og forteller om slutten til Hannes. Dokumentasjonen av feilene i Thomas Quick-saken ble altså Hannes Råstams siste store jobb og Sture Bergwall skriver på sin blogg etter å ha fått beskjeden: «Hannes Råstam ga meg livet tilbake. Slik er det. Uten hans skarpsinn og type empati hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, uten hans kamp for rettssikkerhet og hans enormt store gravearbeide hadde min oppreisningsprosess aldri begynt.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *