Stryk meg over håret av Agnes L. Matre

stryk meg over håretTittel: Stryk meg over håret
Forfatter: Agnes Lovise Matre
Utgitt på Commentum Forlag AS 2012
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Alle dagbøker er ment å være hemmelige, men dagboken til Guro var mer enn det. Den kunne ikke lukkes med en tynn, liten nøkkel i en hengelås. Ingen måtte få lese dagboken hennes. Der stor hennes hemmeligheter. De andre ville aldri forstå noe av dem uansett. Tankene malte hun inn på de hvite sidene i boken. Hun brukte sterke og mørke farger.

Guro er en tilsynelatende vellykket karrierekvinne som lider av bulimi. Nå har hun fått beskjed fra legen sin om å ta tak i sykdommen – alternativer er å dø.
Hun bestemmer seg for å trosse legens råd og velger å heller reise bort og håpe at tingene ordner seg av seg selv.
Hun blir ansatt som «selskapsdame» hos Marie – en eldre kvinne som bor i den lille fjellandsbyen Callian i Provence. For første gang møter Guro noen som ser henne og som lytter til hennes historie. Litt etter litt merker hun at fortrengte minner fra fortiden dukker opp igjen.

Boken er en vakker reise sammen med Guro. Vakre omgivelser og beskrivelsene av disse gjør det en fryd å lese boken selv om den har dette vanskelige og viktige temaet. Jeg lukter og føler omgivelsene mens jeg leser – og det er det som betegner en god bok. Guros tanker fra fortiden bryter fint opp i historien og bit for bit legges puslespillet slik at vi får et innblikk i hvorfor livet ble som det ble for Guro.

Dette er Agnes Lovise Matres debutroman – og jeg synes det er en vellykket debut. Det er et viktig tema og å skrive om bulimi i skjønnlitterær form (etter mange «historier om meg selv»-bøker) er befriende.

2 tanker om “Stryk meg over håret av Agnes L. Matre

  1. Har lest denne jeg også, og jeg likte den som deg veldig godt. Var så redd at hun plutselig skulle dra på ferie og vips ble hun frisk som en fisk igjen, heldigvis er denne bedre boken smartere enn det:) Du minner meg også på jeg må skrive omtale om denne, er så treg:) Kos deg videre!

  2. Ja, dette er et viktig tema som alle trenger kunnskap om og nå lurer jeg fælt på hvorfor jeg enda ikke har lest boken, til tross for at den står i hyllen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *