Straff av Birger Baug

Forfatter: Birger Baug
Utgitt på Aschehoug Forlag 2008
Kilde: Lånt på biblioteket

 

Halvparten av den ene leggen stakk ut på undersiden av de mørkebrune veggene i garderobeavlukket. Den var naken, og de gylne hårene skinte i lyset fra det lille vinduet høyt oppe på veggen. Han skjøv forsiktig den halvåpne døra helt opp, og fikk se en bred benk med dyprød, lærlignende trekk og et høyt skap med nøkkel i. Resten av mannens døde kropp lå på gulvet, halvveis tullet inn i en mørkeblå badekåpe og med den ene armen hvilende mot den nederste delen av benken.

Vi blir fortalt to historier i denne kriminalromanen. Kris er 13 år, han har ingen venner og ingen far. Han er flink på skolen og lærernes yndling. Dette gjør ham til mobbeoffer på skolen, og spesielt Knuser’n, Bobla, Andy, Steffen og Nikko gjør livet vanskelig for Kris.

I vårt første møte med førstebetjent Halvor Heming slites han mellom familien, jobben og hendelser i sin egen fortid. Han leder etterforskningen av et drap på Vestkantbadet og den hovedmistenkte er sporløst forsvunnet. To dager senere skjer enda et mord og Halvor er redd han jager et spøkelse. Inntil han begynner å nøste i den 24 år gamle historien om Kris. Når Halvor Heming oppdager klare paralleller mellom saken og sitt eget liv, begynner frykten å gripe ham.

Jeg leste for en liten stund siden Birger Baugs tredje bok om Halvor Heming, og likte den så godt at jeg gikk på de to første også. Denne første her, synes jeg er en veldig bra skrevet kriminalhistorie. Jeg liker den parallelle fortellingen – og hvordan de to sakene sakte men sikkert flettes sammen til en løsning. Jeg liker også veldig godt disse «nære fortellingene» – hverdagsproblemene som fører til ekstreme handlinger, nettopp fordi det er så nært, noe vi alle kan kjenne oss igjen i og vi kan se hvor ille det i helt ekstreme tilfeller det kan gå.

Konklusjonen er: Birger Baug KAN å skrive krim! Og jeg håper virkelig at han har planer videre for Halvor Heming!

2 tanker om “Straff av Birger Baug

  1. Disse bøkene er knallbra, leste de i påsken. Så vidt jeg vet så holder han på å skrive bok nummer 4 og jeg mener å ha hørt at han skal skrive enda fler. Gleder meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *