Skyggedød av Anne Holt

Forfatter: Anne Holt
Utgitt på Piratforlaget 2012
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

-Det er akkurat derfor sånt skjer, sa han alvorlig. -Vi nekter å tro det, alle sammen. Vi lar det skje.

22. juli 2011 – 8 år gamle Sander faller ned fra en gardintrapp og dør. Inger Johanne Vik forsøker febrilsk å få tak i noen på nødnummeret, men hun kommer ikke igjennom. Hun legger igjen meldingerer til alle hun kjenner i politiet. Til slutt kommer den purunge Henrik Holme.
Mens resten av Norge er i sjokk etter den nasjonale tragedien forfølger Holme sine mistanker om at Sanders dødsfall ikke var en ulykke.
Dette er en brutal konfrontasjon mot fordommer og unnvikenhet, skam og løgner, systemsvikt og menneskelig fornedring.

Det der er… omvendte fordommer! Som om ikke rikinger kan denge ungene sine! Som om en fancy adresse er noen som helst garanti for at ungene i familien har det bra.

Anne Holt er her tilbake med en kriminalroman med Inger Johanne Vik i hovedrollen. Hennes politiektemann, Yngvar Stubø spiller bare en birolle denne gangen. Han er travelt opptatt og veldig fraværende etter terroraksjonen 22. juli – og Inger Johanne jobber på eget initiativ med Sanders dødsfall. Holt har skrevet en bok om et veldig viktig tema – nemlig barnemishandling, og om hvordan samfunnet lukker øynene for denne stygge realiteten. Holt har en enkelt og «rett frem»-måte å skrive på, noe som gjør at man kjapt kommer seg gjennom boka.

Den havner for meg i kategorien «helt grei bok å ha lest», og redder seg inn fordi temaet er så viktig, og ikke minst betraktningene omkring 22. juli som jeg synes Holt har klart å flette inn på en naturlig og fin måte. Som krim er den ikke mer enn gjennomsnittlig, fordi den er lett å gjennomskue og ikke har noen spesielle overraskelser på lur. Men kanskje var ikke det tanken hennes heller – jeg kan tenke meg at temaet har vært viktigere, også for forfatteren.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *