Skjelettets vei av Val McDermid

Skjelettets veiTittel: Skjelettets vei
Forfatter: Val McDermid
Utgitt på Cappelen Damm 2015
Originaltittel: The Skeleton Road
Oversatt av Henning Kolstad
Kilde: Bibliotekbok

«Og hvordan vet du det, Jonah? Alt du vet om Balkan-konflikten har du fått via mediene eller via historikere med en bestemt geopolitisk akse. Du har ingen direkte kunnskaper om teorien vi har snakket om i ettermiddag. Du kan ikke kjenne virkelighetens nyanser. Du var ikke der.»
Jonah skjøt haken fram. «Jeg gikk fortsatt i bleier, professor. Så nei, jeg var ikke der. Men hvordan vet du om det var noen nyanser? Kanskje mediene og historikerne hadde rett. Kanskje mediene framstilling av og til kan være riktig? Du kan ikke vite verken det ene eller det andre med sikkerhet. Mitt syn er like gyldig som din teori.»
Å vise rang var noe Maggie ikke pleide å gjøre. Men i dag var det annerledes. I dag var reaksjonene hennes forskjøvet. I dag var hun ikke i humør til å leke. «Nei, Jonah, det er det ikke. Jeg kan vite det, og jeg vet det. For jeg var der.»

På toppen av en forlatt gotisk bygning i Edinburgh i Skottland, finner man et skjelett. Etterforsker Karen Pririe leder Cold Case-gruppa og får som oppgave å forsøke å finne ut hvem den døde er, og hva som har skjedd.
De oppdager snart at mennesket stammer fra Balkan-området, og sannsynligvis har vært involvert i konfliktene som har rast der. Professor Maggie Blake har førstehåndskunnskap om dette, da hun på den tiden befant seg mye i Dubrovnik, og ble sprerret inne under beleiringen. Hun valgte å ikke forlate byen mens hun ennå kunne, fordi hun hadde forelsket seg.

Boken gir et dypt innblikk i de grusomhetene som ble begått under Balkan-krigene, og har derfor en dypere betydning enn en vanlig kriminalroman. Lag på lag blir sannheten avdekket, og til tross for at jeg ganske tidlig hadde en teori som skulle vise seg å stemme, er historien fram dit så spennende og interessant at boken innfridde mine forventningen når Val McDermid gir ut bok.

Andre om boken:
Beate Ellingsen – Heartart 
Anja Rålm – Krimbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *