Skammens historie av Sigmund Aas og Thomas Vestgården

Skammens historieTittel: Skammens historie. Den norske stats mørke sider 1814-2014
Forfatter(e): Sigmund Aas og Thomas Vestgården
Utgitt på Cappelen Damm 2014
Kilde: Bibliotekbok

Dette er de svakes norgeshistorie. En beretning om overgrep begått av helsevesenet og kriminalomsorgen mot sosiale avvikere. Og om den institusjonaliserte kulturelle og fysiske statlige vold mot folkegrupper som jøder, tatere, samer, som ikke passet inn i det norske glansbildet.
Skamplettene i vår tid som stat med egen grunnlov utfordrer den allmenne oppfattelsen av det uskyldsrene Norge. Nei, det er ikke typisk norsk å være god, det er typisk norsk å ha det godt.

Midt i feiringsrusen av grunnlovsjubileet har forfatterne Aas og Vestgården sett på den historien som ikke kommer fram dette året. Det er en historie som ikke passer inn i en feiring av «verdens beste land». Og det er ikke bare gamle synder de tar opp i denne boken – i tillegg til statens behandling av tatere, samer og jøder, ser de også på dagens aktiviteter i verdens kriger – en sannhet som ikke kommer fram til folk flest.

Selv om jeg på grunn av min historieinteresse visste om det aller meste i denne boka, er det noe spesielt å lese den i år, og med alle disse statens synder ramset opp i en og samme bok. Og én ting er at dette faktisk har skjedd, en del av det kan man se i sammenheng med tiden da det foregikk – men det er hemmeligholdelsen og den totale ansvarsfraskrivelsen som gjør inntrykk.

Boken er godt skrevet, med mange eksempler som viser de menneskeskjebnene som led under statens overgrep. Jeg synes denne historien er viktig, at vi ikke glemmer den – og at staten på ett eller annet tidspunkt tar sitt ansvar og gir sin unnskyldning til alle involverte.

Om forfatterne: 
Thomas Vestgården har mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. I 2001 gikk han ut med avhandlingen «Keeping the American in: The impact of Afghanistan in Transatlantic Releations within NATO». Han var leder av Amnesty International på Blindern 2009-2011.

Sigmund Aas har mastergrad i menneskerettigheter fra Universitetet i Oslo og diplomstudier i internasjonale relasjoner fra det amerikanske universitetet i Kairo. Han gikk ut fra UiO med masteroppgaven «Seeds of Democracy? The Role and Works of NGOs in promoting Civil and Political Rights in Egypt». Aas har vært styreleder i Amnesty International Juridisk Studentnettverk fra 2010-2011 og har jobbet for FNs høykommussær for flyktninger.

2 tanker om “Skammens historie av Sigmund Aas og Thomas Vestgården

  1. Du har rett i det, at det meste var kjent, men det ble heftig å få alt så komprimert. Boken fikk meg til å lese om krigsseilere etterpå, Om vi heftes underveis, og jeg tenkte litt på denne når jeg leste boken jeg har gitt smakebit fra i dag, Hundre år med hodebry. Min omtale av boken utløste et ras av uvettige kommentarer, skremmende men litt gøy for en skarve bokblogger 🙂

  2. Tilbaketråkk: Planlegging - første dag på Litteraturfestivalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *