Sibirsk oppdragelse av Nicolai Lilin

Sibirsk oppdragelseTittel: Sibirsk oppdragelse
Forfatter: Nicolai Lilin
Utgitt på Aschehoug 2010
Originaltittel: Educazione siberiana
Oversatt av Tommy Watz
Kilde: Egen bok

Når en kriminell kommer inn i huset, går han straks til det røde hjørnet, tar fram pistolen og legger den fra seg på hyllen, for så å gjøre korsets tegn og plassere et krusifiks oppå pistolen. Dette er en eldgammel skikk som sikrer at våpen ikke blir brukt i sibirske hjem. Hvis så skulle skje, ville det ikke lenger være mulig å bo der. Krusifikset fungerer som en slags forsegling som først fjernes i det øyeblikket den kriminelle forlater huset.

Nicolai Lilin tilhører Urkaene, et kriminelt folkeslag som under Stalin ble tvangsflyttet fra Sibir til Transnistria – på grensen mellom Moldova og Ukraina. Dette er en gruppe mennesker som er sterkt knyttet til hverandre, de følger strenge æresbegreper, har et komplekst hierarki og en dyp mistro til fremmede, og ikke minst til politi og styresmakter.

I det sibirske samfunnet lærer man å drepe fra barnsben av. Vår livsfilosofi er tett forbundet med døden, og ungene blir lært at fare og død er en del av det å være til, og følgelig at det å dø og ta livet av noen er helt normalt, bare man har en gyldig grunn.

Det er veldig rart å lese denne boken, som sitatet over viser – lærer de barna sine til at å ta liv, det å faktisk drepe et annet menneske – er OK… så lenge de har en god grunn. Og reglene er det de selv som lager. Dette er jo temmelig langt fra det «vi» er opplært til, og temmelig hårreisende. Men samtidig så er æreskodeksen og rettferdighetssansen til disse menneskene så riktig at man neste ender opp med å like dem også. Helt til neste voldsorgie blir beskrevet – da liker man dem ikke likevel… Og slik gå det gjennom boken… Den må neste bare leses – her ble jeg kjent med et folk jeg overhodet ikke hadde noen kunnskaper om, ikke engang at de eksisterte visste jeg. Det er også veldig lite å finne av opplysninger om dem ellers, så dette er en bok som gir et innblikk i en totalt  ukjent verden for de fleste – skrevet av en som selv er kriminell; en urka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *