Saltsøstrene av Tiffany Baker

Forfatter: Tiffany Baker
Utgitt på Cappelen Damm 2012
Originaltittel: The Gilly salt sisters
Oversatt av: Bente Klinge
Kilde: Anmeldereksemplar for forlaget. 

I den avsidesliggende byen Prospect på Cape Cod møter vi søstrene Jo og Claire Gilly. De er født og oppvokst på saltfarmen Salt Creek Farm som har blitt utvunnet av familien Gilly i generasjoner.

Saltet har en helt spesiell betydning i den lille landsbyen, og det er ikke bare av det gode. Folk ser på de to søstrene nærmest som hekser, og ved den årlige bålbrenningen har de som oppgave å kaste salt inn i ilden for å spå om framtiden.

De to søstrene er så ulike som de kan få blitt. Mens Jo, ensom og utilnærmelig lever og ånder for saltet, er Claire en flammende sjel som ønsker seg vekk og til et bedre liv. Men eiendommen til familien Gilly skjuler en mørk arv som det skal vise seg umulig å flykte fra.

Til tross for hekseryktene lar ikke byens rikeste ungkar, Whit Turner, seg skremme. Han og Jo var barndomskjærester, men det er Claire han kommer til å gifte seg med, og på den måten kommer hun seg vekk fra saltmarskene og til et liv som byens førstedame.

Da Dee Pitman kommer til byen sammen med sin far begynner ting å falle fra hverandre. Hun blir nysgjerrig på den rødhårede kvinnen som hver morgen rir forbi vinduet hennes og etterpå kommer inn i farens kafe for å spise frokost. Etter hvert blir hun også kjent med Whit, kanskje litt for godt kjent med ham. Den unge Dee blir blendet av Whits sjarm og rikdom, og dette fører til konflikter og innviklede situasjoner for alle involverte.

Saltsøstrene er en fantastisk flott bok. Flere ganger gjennom boken tok jeg meg i å tenke på hvor tidløs fortellingen er. Damene kunne like gjerne ha gått rundt med store 1600-tallskjoler som de olabuksene og skjortene de faktisk har.

Historien er aktuell uansett tidsepoke – det er en historie om søsterkonflikter, utroskap, kjærlighet, svik og forsoning. Og om hva som til slutt står sterkest og dermed vinner.

Dette er en av de bøkene jeg virkelig føler meg en del av mens jeg leser, hvor jeg synes jeg føler og smaker – ikke minst saltet, men også de gode oppskriftene Claire tester ut på kjøkkenet på Salt Creek Farm.

Her er hemmeligheter som blir avdekket steg for steg, som gjør at man hele tiden ønsker å lese videre for å få svar.

Og ikke minst er det en fin, tragisk, svikefull og forsonende familiehistorie – med hjelp fra noen utenforstående som gjør at boken stiller seg pent inn i rekken over de mest minneverdige bøkene jeg har lest.

Også publisert på Brabok 15. november 2012.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *