Ruth Rendell

Ruth RendellBarbara Rendell, baronesse Rendell av Babergh ble født 17. februar 1930 i London. Hun var en britisk forfatter, og også medlem av Overhuset i Det britiske parlamentet.

Hun vokste opp i Essex, der hun også arbeidet som journalist.
Hun debuterte som forfatter i 1964, med kriminalromanen From Doon with Death, der hun introduserte karakteren som senere skulle bli hennes mest kjente detektiv, Chief Inspector Reginald Wexford.
Parallelt med serien om inspektør Wexford skrev Rendell psykologisk krim der hun utforsket temaer som seksuelle besettelser, effekter av misforstått kommunikasjon eller humanisme hos forbrytere. Fra 1986 videreutviklet hun sin utforskning av disse områdene under pseudonymet Barbara Vine.

Rendell ble berømmet for elegant prosa, skarp innsikt i menneskesinnet og gode plott. Gjennom sin førtiårige forfatterkarriere speilet hun også de sosiale endringene i samfunnet, og satte søkelyset på områder som familievold og kvinners status i endring.

I 1996 ble Rendell utnevnt til kommandør av Order of the British Empire, og i 1997 ble hun gjort til life peer. Hun satt i House of Lords som baronesse og medlem av Labour.

Ruth Rendell døde 2. mai 2015.

Bibliografi: 
1964 – From Doon with Death
Dødelig hilsen (1991)
1965 – Vanity Dies Hard
1967 – Wolf to the Slaughter
En morder tar feil (1974)
1968 – The Secret House of Death
1969 – The Best Man to Die
Før døde skiller oss (1974)
1969 – A New Lease of Death
1971 – A Guilty Thing Surprised
1971 – No More Dying Then
1971 – One Across, Two Down
1972 – Murder Being Once Done
Dødens stillhet (1975)
1973 – Some Lie and Some Die
1974 – The Face of Trespass
Forbudt område (1980)
1975 – Shake Hand Forever
Farvel for alltid (1976)
1976 – A Demon in my View
Djevel i sikte (1978)
1976 – The Fallen Curtain (noveller)
1976 – Means of Evil (noveller)
1977 – A Judgement in Stone
Dømt til å drepe (1979)
1979 – Make Death Love Me
La døden elske meg (1981)
1979 – A Sleeping Life
1980 – The Lakes of Darkness
I skorpionens tegn (1982)
1981 – Put on tby Cunning
Forvoldt med list (1983)
1982 – Master of the Moor
Hedemorderen (1984)
1982 – The Fever Tree (noveller)
1983 – The Speaker of Mandarin
1984 – The Killing Doll
Dukken som drepte (1985)
1984 – A Tree of Hands
Et tre av hender (1986)
1985 – An Unkindness of Ravens
1985 – The New Girlfriend (noveller
1986 – A Darkadapted Eye (som Barbara Vine)
1986 – Live Flesh
Sin egen fiende (1987)
1987 – A Fatal Inversion (som Barbara Vine)
1987 – Heartstones (kortroman)
Hjertesteiner (1988)
1987 – Talking to Strange Men
Farlige fremmede (1989)
1988 – The House of Stairs (som Barbara Vine)
1988 – The Veiled One
Kvinne med slør (1990)
1989 – The Bridesmaid
Brudepiken (1991)
1989 – Ruth Rendell’s Suffolk (sakprosa)
1989 – Undermining the Central Line (sakprosa)
1990 – Going Wrong
Mot stupet (1992)
1990 – Gallowglass (som Barbara Vine)
1991 – King Solomon’s Carpet (som Barbara Vine)
Kong Salomos teppe (1992)
1991 – Kissing the Gunner’s Daughter
Brent barn (1993)
1991 – The Copper Peacock (noveller)
1993 – The Crocodile Bird
Krokodillefuglen (1994)
1993 – Asta’s Book (som Barbara Vine)
1994 – Simisola
Simisola (1995)
1994 – No Light is Too Long (som Barbara Vine)
1995 – The Brimstone Wedding (som Barbara Vine)
1995 – The Reason Why: An Anthology of the Murderous Mind (sakprosa)
1995 – Blood Lines (noveller)
1996 – The Keys to the Street
Gatens nøker (1997)
1997 – Road Rage
Vredens vei (1998)
1998 – A Sight for Sore Eyes
En fryd for øyet (1999)
1998 – The Chimney-Sweeper’s Boy (som Barbara Vine)
1999 – Harm Done
Vitnene (2001)
2000 – Grasshopper (som Barbara Vine)
2000 – Piranha to Scurfy (noveller)
2001 – Adam and Eve and Pinch Me
Varslet død (2003)
2002 – The Blood Doctor (som Barbara Vine)
2002 – The Babes in the Wood
Forvillede sjeler (2007)
2003 – The Rottweiler
Rottweileren (2005)
2004 – Thirteen Steps Sown
13 trinn ned (2008)
2005 – The Minotaur (som Barbara Vine
2006 – The Water’s Lovely
2006 – The Thief (Lettlestbok)
2007 – Not in the Flesh
2008 – The Birthday Present (som Barbara Vine)
2008 – Portobello
2009 – The Monster in the Box
2010 – Tigerlilly’s Orchids
2011 – The Vault
2012 – The Child’s Game (som Barbara Vine)
2012 – The Child’s Child (som Barbara Vine)
2012 – The Saint Zita Society
2013 – No Man’s Nightingale
2014 – The Girl Next Door
2015 – Dark Corners

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *