Robert Galbraith – samleinnlegg

Robert Galbraith

Så kom turen til J.K Rowling – eller Robert Gabraith som er hennes pseudonym når hun skriver krimbøker for voksne. Hun er nok likevel mest kjent som forfatteren bak Harry Potter.

Det er klart at fallhøyden er stor, når man man skal skriv noe annet enn det som har gitt en slik suksess, og kanskje var det også derfor hun valgte å skrive sine krimbøker under pseudonym. Men det varte ikke lenge før det ble outet hvem som sto bak. Så jeg visste godt hvem forfatteren var da jeg startet å lese bøkene.

Jeg likte bøkene veldig godt – og har blitt veldig glad i den litt rufsete (jada, vi har sett det før) privatdetektiven Cormoran Strike, og hans sekretær/partner (de blir aldri helt enige) Robin Ellacott. Spesielt flink er Rowling til å beskrive steder og omgivelser slik at man får en følelse av virkelig å være til stedet. Selv om handlingen ikke er stappfull av action hele veien, synes jeg dette er god, gammeldags britisk kvalitetskrim slik jeg liker den.

Når gjøken galer: 
Da den vakre, men nedtrykte modellen Lula Landry, faller i døden fra en snødekt Mayfair-balkong, antas det at hun har begått selvmord. Imidlertid har broren hennes sin tvil, og han får privatetterforsker Cormoran Strike til å se nærmere på saken.
Strike er krigsveteran – såret både fysisk og psykisk – og tilværelsen hans er kaotisk. Saken gir Strike en økonomisk livline, men det følger med en personlig kostnad: Jo mer han dykker ned i den unge modellens komplekse verden, dess mørkere blir ting…

Silkeormen: 
Da forfatteren Owen Quine forsvinner, kontakter hans kone privatdetektiven Cormoran Strike. Først tror hun bare at han har stukket av for seg selv noen dager, det er ikke første gang det skjer. Hun ønsker at Strike skal finne ham og få ham hjem. Men da Strike undersøker saken, blir det klart at det ligger mer bak Quines forsvinning enn kona har trodd. Romanforfatteren har nettopp fullført et manuskript med giftige portretter av nesten alle han kjenner. Hvis boken hadde blitt utgitt kunne liv blitt ødelagt- så det finnes mange mennesker som kan ha ønsket å kneble forfatteren. Da Quine blir funnet brutalt myrdet under bisarre omstendigheter, blir det er kappløp mot tiden for å forstå motivasjonen til en hensynsløs drapsmann, en morder ulik noe Strike har møtt tidligere…

Ondskapens kall:
En mystisk pakke blir levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Sjefen hennes, privatdetektiven Cormoran Strike, blir mer foruroliget enn overrasket. Han kan tenke seg i alt fire personer fra fortiden som kan være avsenderen – der alle fire er i stand til særdeles grusomme handlinger. Da politiet setter alt søkelyset på en mistenkt, som Strike blir mer og mer sikker på ikke er gjerningsmannen, bestemmer han seg for å ta saken i egne hender. Strike og Robin begir seg inn i den mørke g forskrudde verdenen de andre tre opererer i Men det gjør de ikke uten risiko, og snart er de begge i livsfare.

 

En tanke om “Robert Galbraith – samleinnlegg

  1. Tilbaketråkk: Robert Galbraith – samleinnlegg : Norske bokblogger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *