Rivertonprisen – og de nominerte er:

Årets beste krimbok i 2016 skal kåres, og som vanlig de siste årene har de nominerte blitt presentert under åpningen av Krimfestivalen.

De nominerte med juryens begrunnelse: 
En femte årstid av Torkild Damhaug
Juryens begrunnelse: 
En psykologisk spenningsroman, en bok med nerve og driv der fire ungdommer ikke forstår hvilke krefter de utløser gjennom sine handlinger, og får svare for det. Like me som handligene som beskrives, bidrar struktur og fortellermåte til mystifikasjon og en spenning som sitter i etter av boka er lest ferdig.

Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell
Etter ti bøker med politmannen Cato Isaksen er det hans kollega Mariann Dahle som har fått hovedrollen i denne boken. Hennes dystre forhistore er medvirkende til at dette er en mørk fortelling. Lindell er på sitt beste når hun skildrer hverdagsmennesker som faller utenfor. Her er det mange slike skjebner som blir flettet inn i hverandre og driver handlingen framover – og til slutt faller sammen når alt oppklares.

Den som forvolder en annens død av Chris Tvedt
En satandyrkende rockemusiker er tiltalt for drap på sin litterære mentor, og Mikael Brenne tar saken. Tvedt utvikler behendig det moralske dilemma om hvordan du som advokat kan forsvare en mann som streng tatt ikke burde være på frifot. Handlingen topper seg i et utmerket rettsdrama, før etterspillet, og den blodige konklusjonen. Stilistisk er det Tvedt på sitt beste, en fin veksling mellom letthet og alvor.

Hviskeren av Karin Fossum
Der andre kriminalromaner er handlingsdrevet og fulle av groteske detaljer, går Fossum motsatt vei. Hun vender blikket innover i menneskesinnet, dykker inn bak fasadene, skriver om fremmedgjøring og tar utgangspunkt i menneskers behov for å bli sett og verdsatt. Det fryktelige, som vi ikke vet hva er, ligger og dirrer i teksten fram mot avsløringen. På mesterlig – og kjent vis – formidler hun den tragedien drap er for alle de involverte.

Dødvinkel av Bjørn Olav Nordahl
Den tredje romanen om Bjørnar Nergård og Magdalena Mellomstrand, gravejournalister i finansavisen med det noe illevarslende navnet DØ. Dødvinkel er en hyllest til den klassiske gravejournalistiskken, med brodd mot menneskesmuglere og finansakrobater, en meget internasjonal thriller med solid lokal forankring i Drammen og Strømsgodset.

Jeg har denne gangen lest fire av fem nominerte – og den siste, Dødvinkel, står klar i hylla så den kommer jeg til å lese innen kort tid.

Prisen deles ut på Litteraturhuset den 30. mars.

Ritaleser ønsker alle nominerte lykke til!

En tanke om “Rivertonprisen – og de nominerte er:

  1. Tilbaketråkk: Rivertonprisen – og de nominerte er: : Norske bokblogger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *