Placebodefekten av Gunnar R. Tjomlid

PlaceboeffektenTittel: Placebodefekten – hvorfor alternativ behandling virker som det virker
Forfatter: Gunnar R. Tjomlid
Utgitt på Humanist Forlag 2013
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Alternativ behandling engasjerer mange i dette landet, enten de er tvilende og avvisende til at det har noen helseeffekt, eller de mener det er løsningen på alle våre helseproblemer. Sosiale medier har bidratt til at pasienterfaringer i mye større grad enn før blir synliggjort. Diskusjonsfora, Facebook og blogger fylles av norske kvinner og menn som forteller om hvordan de har blitt kurert for alskens sykdommer og plager gjennom ulike alternative behandlingsformer. Samtidig slår medisinsk forskning ettertrykkelig fast at disse behandlingsmetodene i det store og hele ikke virker. Hvordan kan vi forklare denne tilsynelatende konflikten? Hvordan kan det ha seg at så mange mennesker mener at homeopati, akupunktur og healing virker for dem, når det strider både mot vitenskapelig kunnskap og forskning?

Det er dette Gunnar R. Tjomlid forsøker å gi oss et svar på i denne boka. Og jeg synes det er et meget vellykket forsøk. Boka er lettlest, med et språk som den «vanlige mann i gata» kan forstå, selv om det er mye henvisning til forskningsresultater og annen vitenskapelig beskrivelse. Jeg følte ikke at jeg falt ut av tankerekkene en eneste gang…

Nå er kanskje ikke jeg midt i målgruppen, siden jeg er skeptiker i utgangspunktet – men likevel gir forfatteren av denne boka gode argumenter og logiske konklusjoner på hvordan ting henger sammen, og ikke minst hvordan ting IKKE kan henge sammen. Jeg synes også at han forsøker å se ting fra begge (alle) sider, men konkluderer til slutt ut fra etiske og menneskelige hensyn, og det liker jeg.

Dette er en bok alle bør lese, også de som allerede er skeptikere – jeg har i hvert fall plukket opp en del nye argumenter til neste diskusjon omkring alternativ medisin. En god og fengende interessant bok, der altså:-)

3 tanker om “Placebodefekten av Gunnar R. Tjomlid

  1. Helt enig — dette er en suveren bok, også for skeptikere. Spesielt tiltalende er Tjomlids milde tone, som skiller seg fra oppfatningen mange – tidvis med rette – synes å ha om alternativmotstandere. God bok, god lesning, godt utgangspunkt for begynnende brobygging mellom steile fronter.

  2. Har nettopp mottatt denne selv, og gleder meg veldig til å lese. Jeg er vel i motsatt ende i skalaen, riktignok med en sunn posjon skepsis. Ser frem til å bli litt mer vettug, litt mer utfordret, litt mer provosert, litt mer forundret 🙂 – Selv om det neppe finnes noen virkelig fasit.

  3. Tilbaketråkk: Placebodefekten – Gunnar R. Tjomlid | Julies bokbabbel - litteratur og småprat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *