På liv og død av Wasim Zahid

På liv og dødTittel: På liv og død – en leges bekjennelser
Forfatter: Wasim Zahid
Utgitt på Kagge Forlag 2013
Kilde: Egen bok

Da pusten hennes plutselig ble svakere, så mannen hennes raskt opp mot hjelpepleieren og spurte med desperasjon i stemmen:
– Hva gjør vi nå?
Det var en sterk situasjon. Hjelpepleieren snudde seg videre mot en sykepleier med et spørrende og håpefullt blikk om at noe kunne gjøres. Sykepleieren sendte blikket videre, og søkte råd og støtte hos en annen sykepleier som var eldre og mer erfaren. Hun snudde seg mot meg. Alles blikk var rettet mot meg, men en forventning om at jeg skulle ta ansvar. Jeg var tross alt doktoren. Men hva skulle jeg gjøre? Hva var det igjen å gjøre? Akkurat da hadde også jeg lyst til å snu meg videre mot en overordnet, sende stafettpinnen videre, la noen andre håndtere den vanskelige situasjonen. Men det var ingen andre å snu seg videre til. Jeg var ankermannen, det var min jobb å tre frem. Informere, trøste, lindre.

Wasim Zahid har jobbet som fastlege, legevaktslege og sykehuslege – og i denne boken forteller han om hvordan det egentlig føles å jobbe som lege. Og jeg mener – hvordan det faktisk føles! En ting er hva leger egentlig gjør, hva slags situasjoner de kan komme opp i, og hvordan de håndterer disse – men Wasim går litt videre og forteller om hvordan han føler det, når han må fortelle en ung kvinne og barna hennes at mannen og faren har gått bort, og hvorfor man gjør som man gjør når en gammel mann kommer inn på legekontoret og trygler om å bli innlagt på sykehus i påsken så han slipper å være alene.

Iblant er vi heldige å får sjansen til å helbrede, andre ganger kan vi ikke gjøre annet enn å lindre. Men å trøste er alltid en sentral del av jobben vår.

Han viser at legen ikke er en allvitende guru, som kan alt og vet alt – at legen også er menneskelig og tenker og føler rundt alle de avgjørelsen han tar. Han setter søkelyset på etiske dilemmaer rundt når et liv skal avsluttes, og ikke minst i forhold til hvordan helsepersonell må jobbe under stadig strengere kostnadseffektivisering.

Selvfølgelig får vi også lese om suksesshistoriene – gleden når en liten gutt gjennomgår en vellykket kreftoperasjon og tilfredsstillelsen legen opplever når han stiller korrekt diagnose og lykkes med behandlingen.

Jeg likte boka veldig, veldig godt – jeg lærte Wasim å kjenne som en veldig sympatisk, reflekterende og «down to earth»-lege som kan å kjenne på sin egen utilstrekkelighet, og ikke opphøyer seg selv til en slags mester over liv og død. Han innrømmer at han er menneskelig, og tross alt (som alle andre) bare gjør så godt han kan. Jeg vil ha denne mannen som fastlege!!

En god lege er ikke en som aldri gjør feil, men en som tar lærdom av sine feil, og som hele tiden har et kritisk blikk på sin praksis, for å forbedre sine evner, ferdigheter og kunnskap.

En tanke om “På liv og død av Wasim Zahid

  1. Fint skrevet om boken! Leste også denne for en stund tilbake, og jeg likte den veldig godt jeg også:) Liker at vi får innblikk i legeyrket både positive og negative sider. Føler han er veldig åpen og deler mye, absolutt en super bok å lese hvis man er nysgjerrig hvordan en lege har det på jobb. Ha en flott dag videre!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *