…og de nominerte er… – Rivertonprisen

Under åpningen av Krimfestivalen 2015 (torsdag 5. mars) ble de nominerte til Rivertonprisen presentert. Jeg har lest tre av den fem nominerte, og du finner min anmeldelse som lenke i tittelen.

De nominerte er som følger:

Helvetesilden

Karin Fossum – Helvetesilden: 

Mass lever som alenemor, med sin sterkt overvektige sønn Eddie. Han er voksen, men kommer seg aldri ut i verden, og bruker dagene på kryssord, kanelgifler og internett.
Bonnie lever også som alenemor med sin sønn Simon. Hun sliter med å holde hodet over vannet, med anstrengt økonomi og jobben den tunge jobben som hjemmehjelp.
En dag kommer Konrad Sejer til et åsted – en gammel campingvogn med en voksen kvinne og et lite barn – brutalt drept, og sporene leder i mange retninger.

Venuspassasjen

Venuspassasjen – Merete Junker:

Natt til 17. mai 1968 forsvant Gunnar Eie sporløst fra Skien. Han etterlot seg kone og tre tenåringsdøtre.
En vårdag i 2007 finner Eiers oldebarn, trettenårige Stian, et lik i innsjøen rett ved småbruket der han bor. Obduksjonsrapporten viser at den døde er den forsvinne Gunnar Eie, og at han ble brutalt drept for tre år siden. Over brystet har han tolv røde korssting.
Stian bor avsides til sammen med sin mor og mormor, han er en ensom gutt,en særing, og han kjenner at han har et ansvar. Hva var det som skjedde da oldefaren forsvant? Hvor har han vært alle disse årene? Og hvorfor ble han drept?
I jakten på svar kommer Stian nærmere sannheten enn han burde, en sannhet som gjør alle til fiender, ikke bare de fremmede, men også medlemmene i hans egen familie.

Jenta uten hjerte

Jenta uten hjerte – Marit Reiersgård: 

15 år gamle Idunn Olsen blir funnet død i nærheten av den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Alt tyder på drap. Verner Jacobsen, som dagen etter skal begrave sin egen sønn, er på åstedet. Og mens han er der, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke.
Den drepte jenta var på vei hjem fra en ungdomsfest dit politiet var blitt innkalt. Ingen av ungdommene som var der, er interessert i å si noe om hva som skjedde på denne festen.
Samme natt brenner et hus i nærheten ned. Når ruinene kjølner, finner man en eldre dame omkommet.

Ingen er så trygg i fareIngen er så trygg i fare – Gunnar Staalesen: 

Tidlig en morgen blir Varg Veum anholdt av politiet og satt på glattcelle. De har funnet materiale på pc-en hans, elektroniske spor som ser ut til å knytte ham til et omfattende nettverk og distribusjon av grov barnepornografi. Hvordan kan dette materialet ha havnet på pc-en hans? Og hvorfor?
Fra fengselscellen må Veum grave seg dypt ned i det han har foretatt seg de tre siste årene, tre år der han i sorgen over Karin har gjort sitt beste for å gå til grunne. Det blir et kappløp med tiden. Veum står overfor to voldsomme utfordringer: Han må komme seg ut av fengselet. Og han må finne ut av hvem som er ute etter å knekke ham for godt.

Rød soneRød sone – Asbjørn Jaklin:

Den tidligere jagerflygeren Peter Barrow blir funnet død på et hotellrom i Tromsø. Alexander Winther, journalist i Nordlys, nøster i saken og oppdager at glere av Barrows tidligere skvadrons-kolleger også er døde. Finnes det en sammenheng mellom dødsfallene? Gravingen i flygernes fortid vekker minner om tiden som soldat i Afghanistan, og det tærer på forholdet mellom Alexander og kjæresten, Vivi. Da en kollega i NRK blir forsøkt myrdet, innser Alexander at noen vil gjøre alt for å holde fortiden skjult. Mot et bakteppe av iskald krig og atomtrussel tidlig på 80-tall, vever Asbjørn Jaklin inn virkelige hendelser i boken.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *