Offline av Anne Holt

OfflineTittel: Offline
Forfatter: Anne Holt
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

«Hanne…»
Billy T. skjøv mannens hånd unna og sank i kne. Naboen tok et skritt tilbake. Forbauselsen ved å se den svære kroppen knele og folde hendene til bønn fikk ham til å måpe.
«Hanne. Vær så snill. Jeg trenger hjelp!»
Hun svarte ikke. Forsøkte å se vekk, men blikket hans hadde låst seg i hennes. Han hadde huskyøyne, nøyaktig slik hun aldri kunne glemme dem, et blått og et brunt. Det var øynene hans hun var mest redd for. Så lite annet av denne skikkelsen minnet om mannen Billy T. engang var. […]
Det blåbrune blikket var likevel det samme. Foran rullestolen, bare noen centimenter fra de ubrukelige beina hennes, stirret alle de glemte årene mot henne. Trengte seg på. Hun strittet imot og merket av hun hadde sluttet å puste.

Forlagets omtale: 
Det er vår, og året er 2014. Oslo rammes på nytt av terror. Denne gangen er det norske muslimer som rammes, idet hovedkontoret til Islamsk samarbeidsråd i Norge, ISAN, blir sprengt og 23 mennesker drept. 
   Mye tyder på at det er jihadister som står bak. Organisasjonen Profetens Sanne Ummag tar på seg skylden for terrorhandlingene og truer med flere. Skrekken øker i befolkningen for hver uke som går, uten at politiet synes å komme nærmere svaret på hvem Profetens Sanne Ummah egentlig representerer. 
   Fjernt fra de store begivenhetene sitter Hanne Wilhelmsen i sitt selvpålagte indre eksil på Frogner. Hun har påtatt seg et spesialoppdrag fra Oslos politimester, en uløst forsvinningssak fra 1996. Da Hannes game venn og kollega Billy T, oppsøker henne, dypt bekymret over at sønnen ser ut til å ha konvertert til ytterliggående islam, begynner Hanne å innse at et kappløp mot krefter enda farligere enn tidligere er satt i gang. 
   Kappløpet blir snart skremmende tydelig: 17. mai 2014, selve 200-årsjubileet for Norges Grunnlov.

Det er greit å  møte Hanne Wilhelmsen igjen. Anne Holt sine bøker var blant det aller første jeg leste da jeg endelig ble bitt av lesebasillen. Jeg vet ikke om det er forfatteren som skriver annerledes, eller om det er jeg som har blitt mer storforlangende hva gjelder litteratur. Dette blir for trengt for min smak. For mye kontoretterforskning (eller rundt spisestuebordetetterforskning, om du vil – da mye av handlingen er lagt til leiligheten der Hanne Wilhelmsen holder til).

Temaet er aktuelt (veldig aktuelt med tanke på Paris-terroren som fant sted mens jeg leste boka) – og Anne Holt er en samfunnsdebattant  med innsikt og kunnskap om temaet som hever bokens kvaliteter. Men likevel slet jeg meg gjennom boken, det ble som sagt for trengt, for lite action og for mye dialog til at jeg lot meg rive med.

Andre om boken:
Brynjulf Jung Tjønn – VG
Pål Gerhard Olsen – Aftenposten
Geir Rakvaag – Dagsavisen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *