Norsk sokkel av Heidi Linde

Norsk sokkelTittel: Norsk sokkel
Forfatter: Heidi Linde
Utgitt på Gyldendal 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

For slik har det alltid vært, tenker Ragnhild og slår sofaputa enda en gang mellom hendene, dette vurderende, lett dømmende, blikket fra datteren. Men tenk om Synnøve kunne ha fått kjenne hvordan det var å leve med en som drakk. Hvordan det var å måtte skjule, å måtte holde ut, å måtte tvinge seg til å se forbi blikkene fra folk som tror at de vet alt. Tenk om Synnøve hadde måttet kjenne på hva det koster å skulle bære en hel familie, og det uten å få noen form for takknemlighet tilbake, tvert imot.

Forlagets omtale: 
På et hotell i Skien sitter en familiefar og forsøker å glede seg over at han ikke har kreft. Tretti mil lenger nord, på Lillehammer, forsøker svigermoren hans å finne ut av hvem hun skal bli nå som hennes alkoholiserte ektemann omsider har bestemt seg for å slutte å drikke. I Sogndal prøver en voksen sønn å få plass til mora si på sykehjem. I Trondheim strever en sju år gammel jente med å finne seg til rette i et nytt fosterhjem. Et gravid par på Jessheim får et rutinemessig tilbud om fosterdiagnostikk, mens en NAV-arbeider på tur til Kreta ikke klarer å nyte ferien fordi hun synes så synd på alle.

Tittelen på denne boken kan slå begge veier, enten trigger den nysgjerrigheten eller så havner boken bakerst i bevisstheten fordi man assosierer det med noe kjedelig – som hos meg…
Men vær så snill; ikke la tittelen avskrekke deg. Etter at jeg satte meg mer inn i hva boka handlet om (baksideteksten er minst like viktig som tittelen), begynte jeg å lese – og boken er jo veldig bra! Den setter søkelys på vårt Norge i dag. Hvert kapittel starter med et sitat fra lovteksten til noe som vi kan se på som velferdsstaten Norges grunnpilarer, og vi blir fortalt historier om menneskers faktiske opplevelse av hvordan dette fungerer i praksis.
Vi møter mennesker, hverdagsmennesker med hverdagsutfordringer. Vi kjenner alle disse menneskene, eller vi er dem selv.
Boken er skrevet med humor og varme, vi blir glad i menneskene, eller vi blir irriterte av dem – uansett gjør de inntrykk og ingen er likegyldige.

Norsk sokkel er en varm, menneskelig fortelling om menneskene som bor i Norge i dag.

En tanke om “Norsk sokkel av Heidi Linde

  1. Jeg har nok gjort som du antyder, tenkt at den handler om noe kjedelig…. Skal ha den i bakhodet. Har nettopp avsluttet Bouvetøya, en roman som også sier noen sannhetens ord om Norge i dag. Ha en strålende dag Rita!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *