Mormor danset i regnet av Trude Teige

Mormor danset i regnetTittel: Mormor danset i regnet
Forfatter: Trude Teige
Utgitt på Aschehoug 2015
Kilde: Bibliotekbok

Jeg kunne se hvordan Lillas humør var når hun vinket fra fergen, lenge før den la til land. Av og til virket hun fraværende, da snakket hun knapt mens vi gikk hjemover sammen, og hun ville helst være alene på rommet sitt. Men hvis hun virket opplagt og glad for å se meg, kunne jeg spørre henne om hun ville lakke neglene mine, sette opp håret mitt, sminke meg, og jeg fikk komme inn til henne og sitte på senga hennes. Når hun var ferdig, kunne hun se på meg og si: Du er den nydeligste jenta jeg vet om, og stryke meg over kinnet. Da kilte det i magen, og jeg trodde på henne, for hun hadde greie på slikt.

Forlagets omtale: 
Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland like etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp i hennes historie.    
   Jakten på sannheten fører Juni til Berlin og en liten by i det som ble den russiske sonen da Tyskland kapitulerte. Der blir hun konfrontert med en brutal og ukjent krigshistorie. Etterhvert forstår Juni at mormorens hemmelighet er noe mer enn at hun var tyskerjente, og oppdagelsen får betydning for hennes eget liv. 

Dette var rett og slett en nydelig historie. Når Juni, som er tredje generasjon av kvinnene vi møter i denne romanen, flytter tilbake til huset på øya i en vanskelig livssituasjon og oppdager spor som leder henne tilbake til morens barndom og mormorens ungdom før det – spinnes en historie om tre kvinner skjebne som henger sammen mye mer enn noen av dem forsto.

Tilbake til Tyskland etter krigen, hvor en norsk kvinne havnet fordi hun forelsket seg i en tysk soldat – får vi den grusomme historien om den lille landsbyen Demmin (som er sann), og ettervirkningene av dette. Vi følger hennes vanskelige vei tilbake til Norge, med de konsekvenser hennes tid i Tyskland har fått.

Jeg ble rett og slett glad i Tekla, Lilla og Juni – som i utgangspunktet kanskje ikke var så lette å være glad i, men som man – når man får bakgrunnshistorien presentert – likevel blir glad i.

Jeg storkoste meg gjennom hele boka, og fikk utfordret følelsene mine ofte. En fantastisk bok fra Trude Teige.

En tanke om “Mormor danset i regnet av Trude Teige

  1. Jeg er godt i gang med denne, men foreløpig er jeg dessverre ikke like entusiastisk som deg- det er fortsatt nok sider igjen til at det kan bli en minneverdig leseopplevelse. Etter å ha lest omtalen din, ble jeg riktig optimistisk i så henseende ;o)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *