Mørke grener av Nikolaj Frobenius

Mørke grenerTittel: Mørke grener
Forfatter: Nikolaj Frobenius
Utgitt på Gyldendal 2013
Kilde: Bibliotekbok

Romanen skildrer hendelser og personer i mitt eget liv, og jeg hadde aldri tidligere våget å skrive noe så personlig og sant og ekte.  […] Jeg hadde slått opp gamle sår. Stukket hodet ned i saker jeg tidligere bare hadde villet glemme. Og muligens ville leseren merke det, at jeg hadde gått ut av mitt gode skinn, som det heter, for å klare å fange de forstyrrende hendelsene på en fyllestgjørende måte.

Baksidetekst:
Forfatteren Jo Uddermann har nettopp utgitt en selvbiografisk roman hvor han har skrevet om barndomskompisen Georg, som hadde en fascinasjon for katastrofer og lidelse. Jo fikk vite at Georg var død i fengsel. Det fikk ham til å fundere på hvem Georg egentlig var og hvorfor nettopp de var blitt venner. Var Georg en «gutt uten sjel»? Romanentil Jo vekker oppsikt, men etter at han har snakket om den i et tv-intervju, begynner det å skje uforståelige og skremmende ting rundt ham.

Noen ganger blir jeg bare sittende å lure på hvorfor i all verden jeg har latt det gå så lang tid før jeg har lest en bok – dette var en slik bok! Den er fantastisk bra! Skummel og krypende ekkel, med en beskrivelse av menneskesinnet som virkelig fenger.
På samme måte som Jo begynner leseren å lure på psyken til de involverte personene, og det er ikke godt å si hva som er virkelighet og hva som er fantasi!

Boken var nominert til Rivertonprisen, og det er meget forståelig i mine øyne. En ting er i hvert fall helt sikkert – jeg må lese de andre verkene til Nikolaj Frobenius, for han har en måte å skrive på som traff meg midt i sjela – jeg elsker det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *