Moren av Marit Christensen

MorenTittel: Moren – Historien om Wenche Behring Breivik
Forfatter: Marit Christensen
Utgitt på Aschehoug Forlag
Kilde: Bibliotekbok

Hun sto opp klokka åtte og gledet seg over at han var kommet. Spurte om hun skulle smøre noen brødskiver til ham, men han svarte at han hadde tatt med seg ferdigsmurte baguetter. Hun tittet i kjøleskapet, og der lå de.
Hun så virkelig fram til å stelle litt for ham igjen og visste at han likte spagetti. En kvinnes plikt var å stelle hjemmet for mann og barn, mente hun.

I denne boken forteller Marit Christensen historien til kvinnen hun ble kjent med – om sine møter med en mor i sjokk, sorg og sinne etter sønnen grufulle gjerninger. Wenche Behring Breiviks opprinnelige ønske om å få hjelp til å skrive bok, og senere hennes ønske om å få boken ferdigstilt under andre forutsetninger, ble til en egen fortelling i det siste året av hennes liv, mens hun kjempet med uhelbredelig kreft. Den fortellingen er også en del av denne boka.

Hver gang jeg er ferdig med en bok og klapper permene sammen, blir jeg sittende å tenke på innholdet, analysere og rekapitulere. Av og til hender det at det bare er ett eneste ord som står igjen i hodet mitt: «Hvorfor?»

Dette var en slik bok; hvorfor har forfatteren skrevet den, hvorfor mente hun at dette var viktig, og hvorfor brukte jeg tid på å lese den? Den gir meg ingenting – den er ikke spesielt bra skrevet – det er så mye uvesentlig fyllmasse her som bare er satt inn for å gjøre boken litt lenger. Det er overhodet ikke interessant for noen hva favorittbøkene til massemorderens mor handler om!
Ei heller kommer det fram noe som helst av vesentlig informasjon vi ikke visste fra før (selvfølgelig med forbehold at noe av innholdet i denne boken har blitt lekket), og til slutt tegner Marit Christensen et temmelig negativ bilde av en naiv, blind og litt dum kvinne – som jeg nesten synes er litt ufint!

Nå lider kanskje denne boken under at jeg leste Åsne Seierstad sin bok En av oss før jeg leste denne, men jeg tror ikke at min inntrykk av boken hadde blitt noe bedre selv om jeg leste denne først – dette var rett og slett en uviktig, uvesentlig bok som ikke ga meg noe som helst.
Når det også var endel blest rundt utgivelsen, og Wenches tilsynelatende ønske om at boken ikke skulle utgis – så skulle jeg nesten ønske at den ikke ble det.

 

En tanke om “Moren av Marit Christensen

  1. Tenkte nok at før jeg begynte å lese denne omtalen at den ikke kom til å være særlig positivt mot boken. Jeg har lest flere omtaler som sier akkurat det samme som det du sier – uinteressant info og ikke noe særlig godt språk. Syntes boken først virket litt spennende, men etter alle omtalene jeg har lest så tror jeg at jeg dropper å lese denne 🙂

    God helg!

    – Siri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *