Monika-saken av Robin Schaefer

Monika-sakenTittel: Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler
Forfatter: Robin Schaefer
Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Nå vil jeg at hele sannheten skal fram. Både hvordan saken ble behandlet underveis, hvordan mitt eget system – som har ansvaret for å fremme rett og hindre urett – ikke ønsket at den skulle sees på nytt. Hvordan jeg opplevde at politiet satte sin egen prestisje høyere enn hensynet til de pårørende.
Jeg har skrevet i dyp respekt for en åtte år gammel jente som er død, Monika, og for hennes mor, Kristina, som har ført en fortvilet og lenge ensom kamp for å få politiet til å forstå at hun har rett. De var en familie så liten som en familie kan bli, bare et barn og en mor. Av politiet ble moren forsøkt overtalt til å tro på en historie som ikke var riktig, og som hun selv heller aldri trodde på.

Dette er saken vi alle kjenner fra media – Monika-saken. Den åtte år gamle jenta som ble funnet død i hjemmet sitt, og saken ble henlagt som selvdrap.
Men det er mye som ikke stemmer, og i forbindelse med en annen sak Robin Schaefer er etterforskningsleder av, oppdager han flere store feil i etterforskningen av Monika-saken.
Han melder saken videre via tjenestevei, og regner med at politiet vil se på saken på nytt, nå som de har blitt gjort oppmerksom på feilene – men han tar skammelig feil. Tvert imot virker det som om noen for enhver pris ikke ønsker saken gjenopptatt og aktivt jobber for at dette ikke skal skje. Schaefer får også klar beskjed fra sine overordnede om at han må holde seg unna saken, og hans engasjement blir kritisert av toppledelsen i et fellesmøte.

Men Robin klarer ikke å la saken ligge, det strider mot hans samvittighet – både overfor Monika, og moren Kristina – som hele tiden har ment at noe i saken er feil. Og til tross for at han forstår at dette vil bli en tøff og vanskelig kamp, som også kan koste ham jobber – velger Robin Schaefer å ta kampen.

All ære til Robin Schaefer – at det finnes mennesker som til tross for at de vet at det blir tunge, personlige tak, likevel står opp for de svake for at rettferdigheten skal skje fyllest. I ettertid vet vi jo at gjenopptas, at en mann blir siktet for drapet og at det etterforskes om det har skjedd noe straffbart i håndteringen av Monika-saken.

Boken er skrevet som en dagbok av Robin selv, han startet med dette for å kunne huske hva som skjedde til enhver tid og bestemte seg et sted i prosessen for at dette er en historie som må fortelles offentlig.
Slike bøker anmelder jeg ikke i normal forstand, siden det tross alt ikke er forfatterprestasjonene som teller når en slik historie fortelles av personer som selv opplevde den. Men han skriver ikke dårlig, Schaefer, enkelt og rett på sak og vi får tydelig innblikk i fortvilelsen og motet til denne mannen.

Takk til Robin Schaefer, for at du er modig!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *