Min tid kommer av Nina Vogt-Østli

Min tid kommerTittel: Min tid kommer
Forfatter: Nina Vogt-Østli
Utgitt på Cappelen Damm AS 2012
Kilde: Lånt på biblioteket

Jeg pleide å like skolen. Barneskolen. Jeg likte å lære. Jeg likte å leke. Men plutselig var jeg han rare. […]
Alt var feil. At jeg rakk opp hånden. At jeg snakket for høyt. At jeg ville leke for barnslige leker. De begynte å flire av meg. De sluttet å spørre om jeg ville være med.
Så begynte de å spenne bein. De gikk bak meg i flokk og tråkket på hælene mine. Alltid i flokk. Andreas var den eneste som gikk på meg alene. Med publikum rundt seg kunne han finne på å plage meg på stadig nye måter. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor alle syntes det var greit. Hvorfor ingenting hjalp. Hvorfor det bare ble verre når jeg sa fra. Og enda verre når mamma forsøkte å ta det opp med foreldre, rektor, psykologer og andre uten makt i skolegården. […]
Jeg gikk inn i skyggen. Der er det trygt. Jeg møter ingen blikk. Jeg rekker aldri opp hånden. De slenger en eller annen hånlig kommentar innimellom. Noe som får dem til å føle at andre er mindre verdt enn dem. Men det tåler jeg. Jeg bare tar imot og kommer meg unna.

Det ble et langt sitat på åpningen denne gangen, men historien til Hans Petter er så sår og trist og dette gjorde jeg for å vise hvor ille hans situasjon er. Det gjør inntrykk å lese hans historie, der han forsøker å overleve skoledagen og bare komme seg hjem til rommet sitt. Der spiller han PC-spill, er ser film sammen med moren sin. Han har ingen venner, og faren er nesten fullstendig fraværende. Moren forandrer seg også, og Hans Petter lurer på hva som skjer med henne.

Så treffer han ei jente på Internett. Hun kaller seg Fera (for Ferrum=jern). Hun påstår at hun kommer fra framtiden. Hans Petter tenker at hun selvfølgelig ikke gjør det – det er sikker Andreas, skolens største bølle som forsøker å lure ham, eller kanskje det er ei jente som er syk og sitter på asyl. Men jo mer de snakker sammen, jo mer forstår Hans Petter at hun må snakke sant. Hun forteller om Katastrofen som skjedde for over 300 år siden, som nesten ødela hele menneskeheten… og noe kan gjøre for å forhindre Katastrofen. Kanskje er det nettopp Hans Petter som kan hindre denne Katastrofen? Kan det være slik at Hans Petters tid kommer?

Boken er en slags dystopisk roman, selv om vi aldri skjønner helt om Fera virkelig er fra framtiden eller bare er noen som lurer Hans Petter. Hovedsakelig følger boken Hans Petters vanskelige tilværelse som mobbeoffer og hakkekylling – og det er en sår historie som i seg selv gjør boken leseverdig. Jeg som også er så glad i dystopiske romaner, blir veldig glad når dette blandes med Feras historie.

Slutten er overraskende og…hva skal jeg si… litt åpen – men hvem er det vel som sitter med alle svarene? Så kanskje det er helt riktig at det slutter på denne måten. Det er en ungdomsbok, så for meg som voksen er den lettlest og jeg kom fort gjennom den. Det er en underholdende bok og synes absolutt den var leseverdig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *