Midtvintermørke av Anita Berglund

MidtvintermørkeTittel: Midtvintermørke
Forfatter: Anita Berglund
Utgitt på Gyldendal 2011
Kilde: Biblioteket

Han må ha stått bak døren, var alt hun rakk å tenke før hun kjente slaget i hodet. Sjokkbølgen for gjennom kroppen. Så et nytt slag i hodet. Hun kjente varmt blod renne ned nakken. Blodsmak i munnen.
Hun snublet forover. Hørte hylet som fylte rommet. Et nifst, ugjenkjennelig hyl. Som om det var en annen som skrek.
Hjernen prøvde desperat å forstå det som skjedde. Hvorfor henne? Hvorfor nå? Hun som hadde så mye å leve for. Jørgen. Den ufødte sønnen deres.

Baksidetekst:
Høygravide Rebekka Tangen blir overfalt og slått bevisstløs med en skiftenøkkel i sitt eget hjem i Svelvik. Det står om livet for både henne og det ufødte barnet. Nesten samtidig blir den fredelige småbyen rystet av et drap på åpen gate. Funn på stedet knytter de to sakene saken, og politiet retter blikket mot en østeuropeisk innbruddsliga.
Didrik Claussen, profilerer med hovedvirke i USA, tror forklaringen ligger på et helt annet sted. Brutaliteten i overfallet på Rebekka antyder at det var personlig motivert. Samtidig er mannen hennes forsvunnet – det ser ut til at han har rømt til Brasil. Og Rebekkas svoger holder på å omkomme i en påsatt brann. Familien Tangen omgis av truende skygger.

Jeg har lest bøkene til Anita Berglund etter tips fra Frode Eie Larsen – han påpekte at han syntes Midtvintermørke var den beste av hennes to bøker om profilereren Didrik Claussen. Og det er jeg enig med ham i.

Berglunds første bok – I fritt fall – fikk havnet bare på min «helt greit å ha lest bok», jeg er en person som helst vil lese bøkene i den rekkefølgen de ble utgitt.
Denne boken derimot, havner høyere opp på min liker-skala! Det er fortsatt litt mye detaljer omkring tegn, personkarakteristikker og annet som har med profilerer-virket å gjøre, men jeg skjønner også at dette er et poeng når man skriver om nettopp denne yrkesgruppen. Men det ødelegger litt spenningskurven innimellom.

Men denne gangen var det mye mer spennende (jeg hopper over de gjentakende listene med kjennetegn for profilering) – og historien til familien Tangen ble en spennende lesning med en løsning som jeg ikke klarte å gjennomskue.

Så hvis Anita Berglund fortsetter trenden med å skrive bedre bøker for hver gang, må jeg si at jeg gleder meg til flere bøker fra henne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *