Menneskets natur av Jørgen Brekke

Menneskets-naturTittel: Menneskets natur
Forfatter: Jørgen Brekke
Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 2013
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget

Resten av rommet var fullstendig ødelagt etter eksplosjonen. Alle vinduene var blåst ut. Vinden som kom fra sjøen, var stinn av fuktighet og salt, det luktet svidd overalt. Bak pistolen som pekte på ham, så førstebetjent Odd Singsaker et smil, det virket fjernt, som om ikke noe av det som hadde skjedd, var virkelighet.
Pistolen pekte først ikke direkte på ham, bare i hans retning. På gulvet mellom dem lå haglen og menneskekroppen.

En iskald politimann på jakt etter sin kone som har stukket av sammen med deres felles datter, en torpedo som foretrekket et balltre som våpen, en festglad student som mer eller mindre tilfeldig roter seg opp i problemer og sannheten om Felicias forsvinning tråkler seg sammen til et klimaks der alt henger sammen og tilfeldighetene gjør at ingenting er som det det først kan se ut som.

Jørgen Brekkes tredje roman om Odd Singsaker er en spennende og intens fortelling om de fire temperamenter – og om det som preger menneskets natur.

(…) Menneskekroppen har i seg blod, slim, samt gul og svart galle. Disse tingene utgjør kroppens natur hos mennesket, og på grunn av disse føler det smerte eller er friskt. (Hippokrates, ca 460-377 f.Kr.)

Jeg likte boka veldig godt, den er spennende og godt fortalt. Jeg tror det er en fordel å ha lest de to tidligere bøkene om Singsaker og Felicia (i hvert fall den andre) for å få helt taket på sammenhengen bak Felicias forsvinning – men boka kan for all del leses enkeltstående siden historien er mer enn nok spennende for det. Og alt blir forklart. Men når man, som meg, har lest de to første – er denne boken et absolutt must for å følge disse to personene videre i deres historie.
Jeg synes Brekke her gjør en god jobb i å trenge inn i menneskers psyke og gi et bilde av mekanismene som kan ligge bak de enkeltes handlinger og valg de tar. Jeg ble i hvert fall helt fengslet i historien og anbefales denne boka (og de tidligere: Nådens omkrets og Drømmeløs) – i hvert fall for å få med seg sammenhengen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *