Med livet som innsats – Bjørn og Aase Margrethe Juvet

Historien om en redningsaksjon på Utøya 22. juli 2011
Forfattere: Bjørn og Aase Margrethe Muvet

Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag AS 2012
Kilde: Lånt på biblioteket 

Jeg ser inn i de største, mest skrekkslagne øynene jeg har sett. De er helt tomme, det er som å se inn i to svarte hull.          -Bjørn

Bjørn Juvet hiver seg i båten da han blir klar over at ungdommer kaster seg i vannet for å slippe unna skuddene på Utøya. Aase Margrethe tar imot skrekkslagne og utslitte ungdommer på land.

Bjørn skjønner at dette egentlig er for farlig, men dette er noe han må gjøre.

Jeg skjønner at oppgaven er håpløs. Det er umulig å hjelpe alle. Noen må jeg la ligge igjen.      -Bjørn

Bjørn redder også politiets beredskapstropp. Ni tungt bevæpnede spesialpoliti i en liten, rød gummibåt som har fått motorstopp. Han finne ren ny båt og fortsetter redningsarbeidet. Imens har man begynt å frakte ungdommer til Sundvollen Hotell.

Hva om avgjørelsen jeg nettopp tok , var så feil at noen dør av den?     -Bjørn

I sivil hadde jeg gjort akkurat det samme som dere, i tjeneste må jeg forholde meg til ordre. -Kripos-betjent.

Jeg kjenner et snev av dårlig samvittighet for at jeg faktisk tar til meg oppmerksomheten, kanskje tar jeg den til meg av ren egoisme?      – Bjørn

De sterke historiene om denne fryktelige dagen i Norges historie vil aldri bli lett å lese, samtidig synes jeg det er viktig å lese dem. Denne boka gir et godt bilde og en innsikt i hva «heltene fra Utvika Camping» faktisk gjorde den dagen, hvor viktige de var og hvordan de bidro til at til at AUF tross alt mistet færre enn de kunne.

En slik bok anmelder man ikke, dette er en bok man bare leser, fordøyer og forsøker å forstå… uten at man egentlig helt klarer det, for hvem kan se for seg noe slik?

Jeg har sett ting som ingen bør få oppleve. – Bjørn.

En tanke om “Med livet som innsats – Bjørn og Aase Margrethe Juvet

  1. Jeg leste denne boken tidligere denne måneden og jeg er helt enig med deg. Disse bøkene anmelder man ikke på vanligvis og med denne og to andre bøker jeg har lest om 22.Juli så har jeg ikke gitt dem terningkast, for det blir feil mener jeg. Selv om det er sterk kost og lese så har det for meg vært viktige bøker å lese og jeg kommer til å lese enda flere av dem. De på Utvika har gjort en heroisk innsats denne grusomme dagen i fjor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *