Manuskriptet fra Accra av Paulo Coelho

Manuskriptet fra AccraTittel: Manuskriptet fra Accra
Forfatter: Paulo Coelho
Utgitt på Bazar Forlag AS 2013
Originaltittel: Manuscrito encontrado em Accra
Oversatt av Grete Skevik
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Jeg skulle så gjerne begynne disse linjene med å skrive:
«Når jeg nå er kommet til livets ende, overlater jeg alt jeg har lært på mine vandringer her på jorden, til de som kommer etter meg. La det komme alle til nytte.»

Forlagets omtale:
1099. Mens Jerusalem forbereder seg på å bli invadert av korsfarere, inviterer en gresk mann som er kjent som Kopteren byens innbyggere til et møte.
Kristne, jøder og muslimer samles på torget til det de tror er en tale som vil oppildne dem til kamp, for alt tyder på at nederlaget er nært forestående. Fienden er sterkere og langt bedre rustet enn dem. Men Kopteren ønsker ikke å mane til kamp. I stedet ber han sine bysbarn søke visdom i det livet har lært dem, og oppmuntrer dem til å snakke om sin hverdag. Og de stiller ham spørsmål: om virkelige fiender, nederlag, ensomhet. De har spørsmål om det å kjempe, om forandringer, skjønnhet, hvilken retning man skal gå i. De spør om kjærlighet, lojalitet, sex og eleganse, frykt, engstelse, visdom og om hva fremtiden bringer. Og Kopteren svarer.
Selv etter tusen år er svarene hans gyldige.

For meg passer ikke denne typen bøkene – men jeg ser at det er både god litteratur og ikke minst noe som får mennesker til å reflektere og lære noe.
Grunnen til at jeg ikke lar meg fenge tror jeg er at jeg ønsker mer handling, drama, action når jeg leser og slik sett blir dette utenfor min komfortsone. Men av anmeldelser jeg leser, ser jeg at dette er veldig personlig for min del – den får gjennomført gode anmeldelser og i rettferdighetens navn velger jeg å sitere noe av dette:

 

Terningkast_6«Dette er uten tvil en av Coelhos beste bøker. Den er gjennomført og engasjerende i sin enkelhet. (…)  Jeg kommer aldri til å glemme første gangen jeg leste Alkymisten, den gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg. Den neste boka av Coelho som sitter sterkt på minnet er Veronica vil dø og nå kan jeg med glede melde at jeg har en tredje favoritt av Coelho, nemlig Manuskriptet fra Accra.»
Jessica Ryan, Uriks.no

«Terningkast 5Coelho lykkes godt i det jeg ser som hans beste bok så langt.  En roman som raskt tar form som noe mer enn et litterært verk (…) det er vanskelig å lese denne boken uten å bli sittende å tenke og fundere over eget liv – å undre seg over egne problemer og størrelsen på dem. Denne gangen lykkes Coelho i stor grad med å hjelpe meg til å løfte blikket mitt og se på meg selv og livet mitt utenfra. »
Brabok.no, Espen Selmer-Torgersen

 

En tanke om “Manuskriptet fra Accra av Paulo Coelho

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *