Mannen som ikke ville av Vidar H. Andersen

Mannen som ikke villeTittel: Mannen som ikke ville
Forfatter: Vidar H. Andersen 
Nova Forlag – kommer i august 2013
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget

I lovlig fart nedover gangveien hadde han da måttet bremse for en uvettig mor med barnevogn, som hadde rotet seg over i sykkelfeltet. Denne delen av fortauet var tydelig merket med et symbol som så ut som en sykkel, og var atskilt fra gangfeltet med en langtrukket hvitmalt stripe. Iblant var det folk som rotet seg over i dette, for dem, farlige feltet. Selvfølgelig kunne han ha sving ut i fotgjengerfeltet. Men Kjell drev ikke med slike ulovligheter, og han kunne raskt komme i den knipen det ville være, at den uvettige moren plutselig svingte tilbake i det feltet igjen. Så han ringte med klokken de nødvendige to gangene…

Vi kjenner ham alle, en eller annen utgave av Kjell Hansen. En 54 år gammel singel syklist som arbeider som sjokoladepakkemester ved avdelingen for delikatesser ved sjokoladefabrikken. Han vil ikke noe som han ikke har bestemt selv.
Barndommen var derfor en utfordring for ham, da faren gjerne ville helt andre ting enn Kjell ville. Som da han meldte ham inn i speideren fordi farens viktige venner hadde sønner der. Eller Røde Kors. Og dette fører selvfølgelig til hendelser som har preget Kjell resten av livet.

I denne boken følger vi Kjell gjennom en helt vanlig dag, og mens han står der ved pakkebåndet på fabrikken tenker han på tilfeldige hendelser som han har opplevd gjennom livet. Vi blir kjent med denne litt anonyme mannen, som ikke gjør noe ut av seg fordi han rett og slett ikke vil…

Vidar H. Andersen er en ordkunstner! Måten han skriver på gjør at man kan lese hva det skulle være fordi det er en fryd å oppleve en slik skildring av fullstendig hverdagslige hendelser. Og Kjell er en person det er lett å kjenne igjen og det gjør også denne historien veldig leseverdig. Stillest vann har dypest grunn, sies det – og her får vi kanskje en mulig forklaring på disse anonyme menneskene som omgir oss. De som kan virke kjedelige og pertentlige, men som til tross for hva vi måtte tro trives veldig godt med tingenes tilstand rett og slett fordi det er for skummelt å tenke på at det skulle kunne forandre seg.

Dette var en bok jeg virkelig koste seg med, humret meg gjennom og nikket gjenkjennende til – jeg kjenner Kjell, og det er jeg sikker på at du gjør også!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *