Mammas svik av Anne-Britt Harsem

Mammas svikTittel: Mammas svik
Forfatter: Anne-Britt Harsem
Utgitt på Nova Forlag 2012
Kilde: Biblioteket

Til mamma. Jeg skulle ønske du aldri laget meg, jeg skulle ønske jeg aldri ble skapt. Hvorfor må jeg streve sånn med livet mitt? Hvorfor føles det alltid slik at jeg rives i filler? Og hvorfor er du ikke her for meg? […] Jeg vil aldri få kjenne hvordan det er å sitte i armkroken din. Jeg vil aldri få en varm klem av deg. Det siste jeg fikk var et kaldt blikk og en kald skulder. Aldri noe mer. Det må jeg leve med. Det verste et barn kan oppleve er å bli avvist. Mange ganger har jeg ønsket at du slo meg ihjel i stedet for det du gjorde. I stedet må jeg bite tennene sammen og leve med skammen, frykten og håpløsheten. Det er vondt, og det vil alltid ligge inni meg. Derfor kommer jeg aldri til å tilgi deg. Jeg klarer det ikke. Såret er for stort til det.

Med disse ordene begynner denne grusomme boken, skrevet av den eldste datteren til den pedofile moren fra Alvdal-saken. Også før familien flyttet fra Gjerdrum til Alvdal, misbrukte de sine barn på det aller groveste. Bokens hovedperson, Eline, tolv år gammel blir kastet ut av huset, plassert ved søppelkassene sammen med søppelet fordi moren ikke lenger ønsker å ha ansvaret for henne. Hun har fått satt en diagnose på datteren, Aspergers syndrom, og med dette sørget hun for at alle «visste» at de forferdelige historiene hun fortalte om, bare var noe hun fant på pga diagnosen og fordi hun var en lystløgner.

Vi følger Eline fra de tidligste minnene hun har, minner fra hendelser som man ikke kan fatte at noen kan utføre mot barn – mot NOEN! og fram til dommen faller mot Alvdal-moren og hennes medsammensvorne. Eline har ikke hatt noe enkelt liv, og hun har til tross for alle de grusomme opplevelsene med sin mor, alltid savnet sin mamma og gjort alt hun har kunnet for å ha et normalt forhold til henne. Men det har vist seg umulig. Dette er ikke en normal mor, ikke et normalt menneske.

Boken er utrolig sterk, kvalmende og provoserende – og det er, verst av alt – sant alt sammen! Jeg beundrer forfatteren for å ha skrevet denne historien, som ikke minst retter søkelyset mot det som kanskje er verst av alt; et barnevern som visste, men som ikke gjorde noen verdens ting for å stoppe det.

2 tanker om “Mammas svik av Anne-Britt Harsem

 1. Hei, ny bok lanseres i morgen, se under. Hvis du ønsker anmeldereksemplar, gi meg beskjed. Hilsen Jan Hervig, Nova Forlag

  Anne-Britt Harsem
  BREV TIL MIN DATTER
  Datteren fra Alvdal-saken med gripende
  brev til sin egen datter

  En ny, sterk beretning fra hovedpersonen bak MAMMAS SVIK – landets mest omtalte bok i begynnelsen av 2013 – boken som åpnet alles øyne, og som virkelig satte fokus på overgrep mot barn.

  Hvordan opplevde Eline rettssaken mot sin egen mor og stefar, først den såkalte Alvdal-saken i 2011 og deretter rettssaken i Gjerdrum, tidlig i 2013?

  Boken beskriver hvordan livet hennes har artet seg i ettertid. Har hjelpeapparatet sørget for å hjelpe Eline og legge forholdene til rette for hennes lille datter slik at de skal få et verdig og trygt liv videre? Har samfunnet lært noe av det som har skjedd, og har politikernes unisone garanti om å rydde opp virkelig ført til forbedringer i hjelpeapparatet?

  Bokas Eline er en viljesterk jente som har delt sin sterke historie med oss, men hennes gripende historie sluttet dessverre ikke med rettsaken i Gjerdrum, der hun for første gang i sitt liv ble trodd og fikk rettens medhold på alle punkter.

  I «Brev til min datter» får man følge den i dag 27 år gamle datteren i Alvdal-Gjerdrum-saken, hennes forhold til sin egen datter (7 år) og behandlingen de har blitt møtt med av barnevernet og andre offentlige instanser. Boken setter søkelys på barnevernets behandling, med dokumenterte eksempler, og med et bedre barnevern og en tryggere saksbehandling som målsetning.

  Boka er ført i pennen av Anne-Britt Harsem – forfatteren av Mammas svik.

  ISBN 978-82-8281-046-3

 2. «Mammas svik» var var rystende lesning! Var sint for hver side jeg leste! At det går an å behandle sitt eget barn slik! Det er helt utrolig at hun ikke ble sett, hørt og tatt på alvor!! Ufattelig!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *