Løvetemmeren av Camilla Läckberg

LøvetemmerenTittel: Løvetemmeren
Forfatter: Camilla Läckberg
Utgitt på Gyldendal 2015
Originaltittel: Lejontämjaren
Oversatt av Gry Brenna
Kilde: Bibliotekbok

Jenta fortsatte mot dem. Hun var barbeint, og de røde, nakne armene og beina sto i skarp kontrast til alt det hvite som omga henne. De snødekte grantrærne var som en hvit kulisse bak henne. De var nær hverandre nå, på hver sin side av veien, og han hørte rytteren rope igjen. Den velkjente stemmen hennes lød plutselig så underlig fremmed.
Plutselig stoppet jenta og ble stående midt i veien med snøen virvlende rundt føttene. Det var noe rart med øynene hennes. De var som svarte hull i det hvite ansiktet.
Bilen kom ingensteds fra. Lyden av bremser flerret stillheten, og så hørtes den dumpe lyden av en kropp som falt i bakken. […] På bakken lå jenta stille, med de underlige øynene vendt mot himmelen.

Forlagets omtale:
Det er januar og bitende kalt i Fjällbacka. En halvnaken jente kommer løpende ut av skogen, rett ut på veien foran en bil. Sjåføren rekker ikke å stoppe. Da Patrik Hedström og hans kolleger blir varslet om ulykken, er jenta allerede død. For fire måneder siden forsvant hun på vei hjem fra den lokale rideskolen, og siden er det ingen som har sett henne. Det viser seg at hun er blitt utsatt for en forbrytelse, og Patrik Hedström frykter at hun ikke er alene om denne skjebnen.
   Samtidig holder Erica Falk på å grave i en gammel sak. En familietragedie som førte til en manns død. Erica kjenner på seg at det er noe som ikke stemmer.

Historien i denne boken er god, veldig god. Her henger fortid sammen med nåtid, i en sammenheng som lag for lag avdekkes utover i boken. Spenningen og overraskelsene ligger tett, og nysgjerrigheten ble pirret hele veien slik at jeg ble drevet til å lese videre og videre og videre.
Men – jada, det er et men: Jeg synes karakterene i Läckbergs bøker for for karikerte. Politiet er trege, bakstreverske og til og med litt dumme, det er Erica Falk som må (uten at hun egentlig har lov, og i virkeligheten ville hun i hvert fall ikke hatt lov til å drive på slik hun gjør) for at politiet skal klare å løse sakene sine i Tanumshede. Det er bare hun som gjør researchen og klarer å se sammenhengene og dermed løse saken – idet hun til slutt står midt oppe i hendelsene med livet som innsats (igjen).
Mellberg er jo bare en (dum) vits som jeg ikke klarer å ta alvorlig i det hele tatt…

Så til tross for at jeg likte historien og spenningen i boken veldig godt, blir det litt for mange ironiske tankestopp med «jada, selvfølgelig er det Erica som skjønner dette» og «jada, selvfølgelige reiser hun dit uten å si fra til en kjeft på forhånd»…
Men boken klatrer seg likevel til litt over midt på skalaen min over krimbøker, så ille er den jo langt ifra. Og jeg er veldig glad for å oppdage av min mistanke om gjerningsperson på side 149 viste seg å ikke stemme.

3 tanker om “Løvetemmeren av Camilla Läckberg

  1. Eg ser ikkje heilt «problemet» med at det er Erica som løyser dei fleste sakene, det er oppskrifta til Läckberg, men det er klart at ho ville aldri fått lov til å halde på slik i det verkelege liv. Mogleg at eg har ein anna oppfatning sidan eg høyrte den på lydbok, men som deg syns eg den var spennande nok. God anmeldelse, Rita 🙂

  2. Jeg tror jeg har lest alle bøkene til Lackberg noe som selvfølgelig viser at jeg liker måten hun skriver på. Allikevel vil jeg si meg enig med deg at det blir litt for «karikert» og at Erica er den selvfølgelige «superhelten». Jeg likte denne, og gleder meg til neste!

  3. Eg er veldig glad i Läckberg, og likte denne romanen og, men den nådde ikkje særleg høgt på rangeringslista mi. Alt vart litt for pynteleg oppsummert og sydd saman på slutten, og det ser ut til at ho held på å gjera seg ferdig med universet. Sjølve krimmen tykte eg var rasande god, forteljinga var noko heilt anna enn eg hadde venta, og eg måtte lesa romanen i eit strekk. Forteljinga om Patrik og Erika var derimot litt slappare.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *