Lobotomisten av Eirik Husby Sæther

LobotomistenForfatter: Eirik Husby Sæther
Utgitt på Juritzen Forlag 2012
Kilde: Egen bok

 

Kirurgi for sjelen, tenkte Johannes opprømt. Han hadde begynt på psykologistudiet for å finne ondskapen i mennesket. Lære den å kjenne, slik at han kunne behandle den og kurere mennesker for deres synder, slik at de kunne komme til Himmelen. Var det så enkelt? Kunne ondskapen og synden rett og slett skjæres ut?

Johannes er en hjernevasket pastorsønn med arrete hender. Etter at han i sin ungdom ble tatt på fersken for å onanere, fikk han hendene vansiret av faren som ville straffe denne syndens handling ved å bade hendene hans i Plumbo. Etter at han begynte å psykologistudiet får han selv ideen om å kurere syndige mennesker slik at de ikke kommer til Helvete. Han leser gamle lærebøker i psykologi og med utgangspunkt i smerte og tortur og til og med lobotomering vil han kurere kvinner med en seksuell apetitt som ikke kan skyldes annet enn galskap. Han kidnapper sin første kvinne og setter i gang med sitt grufulle prosjekt.
Politibetjent Daniel Vinge ved Savnetgruppa etterforsker forsvinningssaken og sammen med sin gode venn Tom Stohl diskuterer han denne saken med få spor å gå etter. Tom skriver masteroppgave om «Ondskap» og blir mer og mer involvert i saken, også privat…

Om hånden lokker deg til synd, så hogg den av! Det er bedre for deg å gå vanfør gjennom livet enn å ha begge hender og komme til helvete. (Mark 09,43)

For meg som er over snittet interessert i psykologi, ondskap og mekanismer bak kriminalitet er denne boken helt fantastisk lesning. Forfatteren går inn i temaet på en interessant måte, og selv om det er mye skrevet om gamle psykologiske behandlingsmetoder, historikk og annet teoretisk stoff – har han gjort det på en måte som likevel klarer å holde driver og spenningen i gang! Den satt rett i margen på meg umiddelbart og første kvelden klarte jeg rett og slett ikke å legge den fra meg før klokka ble tre om natta!

Den holder driver mesteparten av tiden, men den siste delen detter jeg litt ut – noe av spenningen slipper taket og historien glipper litt… Likevel forstår jeg av delen etter «takk» at dette kommer til å få en fortsettelse og det er jeg glad for – slutten var ikke tilfredsstillende slik den var i denne boka. Jeg synes bokas noe over 500 sider med hell kunne ha blitt kortet noe ned for å beholde den intense følelsen som var i starten – men bortsett fra det sitter jeg igjen med en meget god opplevelse av denne boka – og jeg gleder meg til fortsettelsen kommer ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *