Livet tilbake av Lori Lansens

Forfatter: Lori Lansens
Utgitt på Juritzen Forlag 2012
Originaltittel: «The Wife’s Tale» (2009)
Oversetter: Jorunn Leite
Kilde: Lånt på biblioteket 

I speilet var bildet Mary Gooch kjente som seg selv, en 43 år gammel brunette, 1,68 høy, så fullstendig omgitt av fett at knapt en eneste bein fra skjelettet var å skimte. Ikke det spor av kragebein, ingen antydning til skulderblad, ingen spiss ved kjeven, ikke noe skjellformet kneledd, ikke noe buet hoftebein, ikke en eneste knokkel, ikke det minste fingerbein. Og ikke en eneste muskel heller. Det var som om hun var innpakket i en dyne under huden.

Det er kvelden før sølvbryllupsdagen, og Mary Grooch venter på mannen sin. Mens hun venter, tenker hun på matmonsteret som alltid har styrt henne. På de to barna hun mistet. På den senile moren. På cruiset hun aldri turde å reise på. Men Jimmy Gooch kommer ikke hjem, og noen dager senere dukker det opp en beskjed i postkassen om at han har reist for å tenke.

Mary, som i 25 år bare har vært «kona til Gooch», må lære å klare seg på egenhånd idet hun bestemmer seg for å reise fra Canada til California for finne Gooch. Hun innser at hun har satt seg fast i hverdagen og kastet bort livet sitt. Hun forstår hvordan livet bare hat tatt henne, og hva hun må gjøre for å ta livet tilbake.

Det er en nær og hverdagslig fortelling Lori Lansens her forteller. En fortelling vi alle kan kjenne oss igjen i, på den ene eller den andre måten. Vi møter en trist og patetisk kvinneskikkelse, som i takt med de utfordringene hun får, klarer å rive seg løs og bli en meget sterk kvinne. Det er en feel good-roman og god Lansens-ånd – ingen store overraskelser her, men som de to foregående bøkene som har blitt utgitt i Norge, er også denne en veldig koselig, nær og personlig fortelling som man ikke klarer å unngå å like.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *