Krypet av Ragnar Enger

KrypetTittel: Krypet
Forfatter: Ragnar Enger
Utgitt på Cappelen Damm 2014
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Huden var blåhvit, og den lille jenta hadde et fredelig blikk opp mot nattehimmelen, som om hun forsøkte å finne et stjernebilde hun hadde lært på skolen. […] Midt på begge overarmene var det blåmerker på begge sider. Han hadde sett døde mennesker før, men et dødt barn var annerledes. Han ville gå bort å riste i henne, vekke henne fra stjernekikkingen. Sigurd lot blikket gli nedover kroppen hennes. Synet var like underlig som det var makabert. Rett nedenfor albueleddet var det skåret et perfekt snitt gjennom hele arme. Det som hadde vært på nedsiden, underarmen og hånden, var fjernet.

Ni år gamle Ingrid Stenshagen blir funnet drept i Nordmarka. Spor på stedet sammenfaller med spor fra tre andre drap, gjennomført for mange år siden. Gjerningsmannen fra den gang, Monstermannen – Reidar Johansen, ble dømt og sitter nå i fengsel. Det siste offeret var Ingrid Stenshagens tante, søsteren til faren hennes.

Politiet drar til Ringerike fengsel for å finne ut hvordan det hele henger sammen. I tillegg bruker de den nylig hjemkomne psykiateren Torgrim Schjelderup, som ekspert på gjerningsmannprofiler i et forsøk på å ta gjerningsmannen.

Samtidig ankommer en navnløs jeg-person Oslo. Vedkommende har fått et oppdrag fra en ukjent oppdragsgiver – denne personen er også ute etter å ta gjerningsmannen, og det finnes bare ett mulig utfall.

Dette var en knakende god debutroman fra den unge forfatteren Ragnar Enger. Historien er kompakt hele veien, uten digresjoner som fjerner oppmerksomheten fra saken. Spenningen drev meg fra side til side, og jeg brukte ikke mer enn ett døgn på å lese den.

Da jeg begynte på boken syntes jeg dette minnet meg om noe jeg har lest tidligere – opptil flere ganger. Og det var en par, tre vendinger i historien jeg var sikker på at oppskriftsmessig skulle komme. Jeg er så lykkelig for å kunne si at det gjorde de ikke! Tvert imot tok historien en vending jeg aldri så for meg – og på grunn av dette klatret boken høyt opp på min liste over veldig, veldig gode krimbøker!

Dette er en bok som definitivt bør inn på påskekrimlisten til alle krimelskere der ute – jeg anbefaler den på det aller sterkeste!

En tanke om “Krypet av Ragnar Enger

  1. Leste den ferdig i dag, og må bare si at dette ikke var knakende godt, i mine øyne. Mange huller og uforklarligheter, gjorde det til en utmattende leseopplevelse. Har omtalt den i dag, hvis du vil kommentere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *