Kråken av Johan Jensen

kråkenTittel:
Kråken – eller Den urovekkende og besettende sannheten om tragedien på Skrinnøya, Myrvangfolkets forbannelse og de blodige konsekvensene dette skulle få for Vestens historie

Forfatter: Johan Jensen
Utgitt på Gyldendal 2016
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Dette manuskriptet har til hensikt å fremlegge fakta slik jeg forstår dem per dags dato. Jeg har ikke lenger økonomi eller helse til å fortsette arbeidet, til å følge opp de siste ledetrådene, til å granske de nyeste mistankene. Jeg legger herved fra meg arbeidet. På de påfølgende sidene presenteres det jeg så langt har lært om Kråken, drapet på Johan Jensen, og trusselen vi alle står overfor. Andre får følge sporene videre.

Forlagets omtale: 
Tragedien på Skrinnøya, de tyske okkupasjonsmaktenes verste overgrep på norsk jord under krigen, har vært et åpent sår. Ikke bare gikk 331 sivile liv tapt; det ble aldri kjent hvem som var årsaken til represaliene 
   Før nå. Nye avsløringer har omsider lagt alt for dagen: tragediens bakgrunn, dens ukjente etterspill og de grufulle sporene etter mannen som sto bak det hele. Tragedien å Skrinnøya var bare begynnelsen. 
   I 2013 ble journalisten Johan Jensen drept. Memoarer han etterlot seg danner utgangspunktet for denne besettende boken som for første gang forteller sannheten. Sannheten om han som utløste det hele. Sannheten om han som ikke lot seg kue. Han som drepe uten frykt eller nåde. Han som verden nå vil kjenne som Kråken.

Det var én spesiell grunn til at jeg valgte å lese denne boken; undertittelen lokker med «Myrvangfolkets forbannelse» – og fordi som ikke har fått det med seg; jeg heter altså Myrvang til etternavn.
I tillegg kunne historien virke spennende i sin konspiratoriske vinkling (den blir da altså kalt en «konspirasjonsroman», så her var det bare å sette i gang.

Men premissene er i grunn lagt allerede i det vi kan lese at bokens forfatter, Johan Jensen, er død – drept i Beograd i 2013, øyensynlig på grunn av de opplysningene han kom over i arbeidet med å avdekke Kråkens identitet. Boken er derfor ført i pennen av en Randolf Møller – så allerede her er altså skillelinjene mellom virkelighet og fantasi visket ut.

I starten googlet jeg endel, referanser til hendelser ble sjekket ut som fakta eller oppspinn – men jeg ga etterhvert opp. Boken ble heller lest som oppspinn fra ende til annen – og med noe varierende interesse.
Starten, som foregår på Skrinnøya under den tyske okkupasjonen, Gestapos handlinger mot sivilbefolkningen og Myrvangfolkets historie var spennende. Etter massakren på øya, og idet boken tar oss med ut i verden og framover i tid mister jeg litt grepet om historien. Mye repeterende informasjon, hopp fram og tilbake i tid og verdensdeler blir litt mye – og jeg blir ikke tilfredsstilt av slutten; som sitatet over kan være et frampek om (uten at jeg røper for mye: «Jeg legger herved fra meg arbeidet.[…] Andre får følge sporene videre».

Men for all del – slettes ikke dårlig, og som alle andre konspirasjonsteorier: Det KAN ha skjedd.

Andre om boken:
Pål Gerhard Olsen – Aftenposten
Sindre Hovdenakk – VG

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *