Januar

Den fremmedeDen fremmede av Harlan Coben
Cappelen Damm
Han dukker opp som fra intet, kanskje i en bar, på en parkeringsplass, i en dagligvarebutikk. Ingen vet hvem han er. Ingen vet hva han vil. Men det han vet, kan ingen nekte for. Når han hvisker ordene i øret ditt, faller verden i grus.
Adam Price har alt: Et vellykket ekteskap, to flotte sønner. Hele den amerikanske drømmen er fullkommen. Men da han møter den fremmede, får han vite redselsfulle hemmeligheter om sin kone Corinne. Da han velger å konfrontere henne, får det perfekte livet deres i oppløsning, det er som om det aldri har eksistert. Men avsløringene kan få dødelige følger hvis ikke Adam handler raskt.
Hvorfor: Harlan Coben – en krimelsker leser Harlan Coben, ferdig diskutert.

WashingtondekretetWashingtondekretet av Jussi Adler-Olsen
Aschehoug forlag
Washingtondekretet er en høyt leseverdig thriller med bred appell. Tematikken er svært så tidsaktuell med et tankevekkende realistisk bakgrunnsteppe. Hvor lett kan ikke makten gripes selv i store demokratier med bunnsolide konstitusjonelle rettigheter? Hvor langt kan demokratiets grunnprinsipper settes til side før despotiet overtar? Kan målet – uansett hvor høyverdig det er – hellige ethvert udemokratisk middel?
Det amerikanske presidentvalget er inne i sin siste fase. Doggie Rogers, en av de nærmeste medarbeiderne til Demokratenes kandidat Bruce Jansen, er på vei for å feire den historiske valgseieren. Plutselig lyder skudd, og Jansens høygravide hustru blir drept. Doggie er i sjokk, ikke minst fordi hennes far blir anklaget for drapet. Bruce Jansens trer inn i presidentembetet som et dypt bitter mann. Han mister sin sunne dømmekraft, og blir dermed et perfekt redskap for krefter som arbeider ut fra sin egne skjulte agenda. En liten gruppe medarbeidere anført av Doggie, som nå blir USAs met ettersøkte kvinne, forsøker å avsløre komplottet som det amerikanske samfunnet er utsatt for. Alt hviler på Doggies skuldre.
Hvorfor: Jeg har lest alle Adler-Olsens tidligere bøker, og jeg elsker dem. Nå er riktignok ikke dette med den herlige Avdeling Q, men likevel skriver Adler-Olsen veldig gode bøker, så jeg regner ikke med at denne er noen dårlig bok.

Jeg lar deg gåJeg lar deg gå av Clare Mackintosh
Cappelen Damm
Er det mulig å flykte fra alt og starte på nytt? Det verst tenkelige en mor kan oppleve. Hun slipper hånden til den fem år gamle sønnen sin – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Bilen kjører fra åstedet, og lokalsamfunnet i Bristol er rystet. Alle snakker om ulykken. Hvordan kunne dette skje? Hvordan kan noen leve med seg selv etter å ha tatt livet av en fem år gammel gutt? Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Port Ellis i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.
Hvorfor: Gode anmeldelser og en baksidetekst som tyder på en spennende historie.

ParadisplanetenParadisplaneten av Jørgen Brekke
Juritzen forlag
Under russefeiringen i Trondheim blir en brannmann heist opp for å sette russelua på hodet til Olav Tryggvasson-statuen. Ved Tryggvassons føtter, øverst på den 14 1/2 meter høye søylen, finner de et menneskehode. Hodet tilhører en mann fra Strindheim som er blitt halshugget.
I London blir sekretæren i The Royal Society drept på samme måte. Ved liket ligger en beskjed: Du skal miste hjelmen. Hva er sammenhengen mellom disse hendelsene og et brorskap inspirert av den engelske filosofen, vitenskapsmannen og forfatteren Francis Bacon som døde i 1626?
Odd Singsaker er tilbke – han er sykemeldt og er forberedt på rolige dager hjemme med sin unge, vakre kone Felicia Stone. Men en gave fra bibliotekaren Siri Holm har allerede viklet dem inn i saken. Singsaker har ikke noe valg, og vi blir med på en reise gjennom århundrer og mellom kontinenter, der en bok er avgjørende for historiske begivenheter og gang på gang utløser drap.
Hvorfor: Fordi jeg leser alle bøkene som Jørgen Brekke skriver om Odd Singsaker.

Den niende gravenDen niende graven av Stefan Ahnhem
Aschehoug forlag
I et vinterkaldt Stockholm har Sveriges justisminister forsvunnet sporløst på den korte veien mellom riksdagen og en ventende bil. Omtrent samtidig blir konen til en kjent dans tv-personlighet funnet drept i luksusvillaen nord for København.
Dette er en intrikat konstruert thriller der Stefan Ahnhem forteller hva som fikk politietterforsker Fabian Risk til å forlate Stockhom og flytte tilbake til Helsingborg. Fabian og den danske etterforskeren Dunja Hougaards spor krysser hverandre i et iskaldt Skandinavia der de dras stadig dypere inn i en konspirasjon som viser seg å være verre enn noen av dem hadde kunnet forestille seg. De tvinges til å konfrontere demonene som lurer i menneskenaturens aller mørkeste gjemmer.
Hvorfor: Nysgjerrigheten min ble pirret da jeg oppdaget denne forfatteren forrige bok, og selv om jeg ikke har rukket å lese den enda – gjør omtalen av denne boken at begge to havner ganske mye høyere opp på min leseliste.

MaestroMaestro av Geir Tangen
Mata forlag
Et høsttungt Haugesund våkner til drapet på den kvinne som er kastet ut fra høyblokkene i byen. Et varslet drap. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson i Haugesunds Avis mottok dagen før en epost han ikke tok alvorlig. Når en ny epost kommer inn, står Gudmundsson meg begge beina plantet i det som fortoner seg som en krimfarse fra en dårlig tv-serie. Politietterforsker Lotte Skeisvoll får i oppgave å stanse drapsmannen før han oppfyller sine egne profetier, og hun har dårlig tid. Hvert sekund som går er et tapt sekund i kampen for å redde et menneskeliv. I bakgrunnen slår dirigenten med taktstokken, og med det anslaget i sitt helt personlige requiem. En klassisk dødssymfoni der alt handler om å få orkesteret til å spille slik han vil. Det er han som har notearket. Det er han som er Maestro.
Hvorfor: Når en av Norges mest profilerte krimbloggere gir ut egen krimbok kan man ikke la være å lese. Jeg må innrømme at jeg forventer et meget godt håndverk fra Tangen, da han tross alt har dissekert og funnet alle feilene ved «alle andre» krimbøker som har blitt utgitt. Da regner jeg med at han vet hvordan det egentlig skal gjøres ?

IreneIréne av Pierre Lemaitre
Aschehoug forlag
Overbetjent Camille Verhoeven befinner seg i en uvanlig periode i livet. Han er lykkelig gift med den vakre Iréne og skal snart bli far. Men når en ny drapssak lander på pulten hans, et dobbeltdrap som er så ekstremt av selv de mest hardbarkede blant kollegene blir forferdet, får han bange anelser. Det virker ikke som det ligger noe motiv bak skrekkscenariet, men da det dukker opp en forbindelse til minst ett tidligere uløst drap, blir det klart at de har med en seriemorder å gjøre. Pressen er raskt og skadefro på banen og setter særlig Verhoeven i et dårlig lys.
Men det er Verhoeven som står bak det store gjennombruddet: Dobbeltdrapet er en nøyaktig kopi av en scene i Brett Easton Ellis’ bok American Psycho, og det skal vise seg at morderen lar seg inspirere av flere kriminalforfattere.
Hvorfor: Enkelt og greit – denne forfatteren skriver herlige, makabre og grusomt spennende bøker.

De druknedes bokDe druknedes bok av Erika Swyler
Vigmostad & Bjørke
Den unge bibliotekaren Simon Watson bor på Long Island. Familiehuset han eier sammen med søsteren, holder på å bli tatt av havet. En junidag får han en skrøpelig, vannskadet bok levert på døren. Den viser seg å være en sirkusjournal fra 1700-tallet, og i den finner han spor etter en av slektningene på morssiden. Hun druknet seg 24. juli, i likhet med flere av kvinnene i generasjonene etter henne. Er kvinnene i familien rammet av en forbannelse? Simon mistet moren da han var sju år. Vil han kunne stoppe forbannelsen og redde lillesøsteren og seg selv, før det er for sent?

Fordi overlevelse ikke er nokFordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel
Font Forlag
Den berømte skuespilleren Arthur Leander får hjerteinfarkt mens han står på scenen og spiller Kong Lear. Senere samme kveld begynner sivilisasjonen å bryte sammen i kjølvannet av en influensaepidemi. Sykehusene oversvømmes av døende pasienter, og livet går i oppløsning. Tjue år senere turnerer Kristen Raymonde sammen med truppen Den omreisende symfoni til små bosetninger av overlevende. På vogna deres står en replikk fra Star Trek: «Fordi overlevelse ikke er nok». Skuespillerne og musikerne risikerer alt i kunstens og menneskehetens navn. Men så kommer de til St. Deborah by the Water, de der treffer på en voldelig profet som truer alle som vil flykte.
På kryss og tvers av tid, skildrer romanen livet før og etter pandemien. Gradvis avdekkes skjebnens krumspring, om forener dem alle.
Hvorfor: Fordi bokomtalen vekker nysgjerrigheten min – og jeg elsker postapokalyptiske historier generelt.