Knut Faldbakken

Knut Robert Faldbakken, født 1941 i Oslo, er en norsk forfatter. Han er oppvokst på Hamar og bort der fortsatt.

I perioden 1991 til 1995 satt han i kommunestyret i Hamar for partiet By- og bygdelista, som han var med på å starte.

Han var redaktør i det litterære tidsskriftet Vinduet i perioden 1975-1980, og han har senere arbeidet som litteraturkritiker i ulike aviser.

Han debuterte som romanforfatter i 1967 med Den grå regnbuen, og gjennombruddet kom med den andre romanen Sin mors hus fra 1969. I 2002 debuterte han som kriminalforfatter og flere av disse kriminalromanene utspiller seg i Faldbakkens eget nærmiljø med Jonfinn Valmann som hovedperson.

Brages hederspris 2012:
Knut Faldbakken ble tildelt Brages hederspris 2012. I juryens begrunnelse heter det:
«Faldbakken var blant de første til virkelig å sette søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann. Det seneste tiåret har han videreført mange av sine sentrale motivkretser i et rikt krimforfatterskap. Vi snakker om mannen som gjennom storverker som «Uår», og gjennom sterkt kontroversielle romaner som «Insektsommer», «Sin mors hus», «Bryllupsreisen» og «Adams dagbok», har gitt et enestående bidrag til samtidslitteraturen og den offentlige samtalen.»

Bibliografi:
Romaner og noveller:
Den grå regnbuen – 1967
Sin mors hus – 1969
Eventyr (noveller) – 1970
Maude danser – 1970
Insektsommer – 1972
Uår. Aftenlandet – 1974
Uår. Sweetwater – 1976
Adams dagbok – 1978
E18 – 1980
Bryllupsreisen – 1982
Glahn – 1985
Bad Boy – 1988
Evig din – 1990
Til verdens ende – 1991
Ormens år – 1993
Når jeg ser deg – 1996
Eksil – 1997
Alt hva hjertet begjærer – 1999
Frøken Snehvit – 2000
Uår (jubileumsutgave) – 2001

Kriminalromaner:
Alle elsker en hodeløs kvinne – 2002
Turneren – 2004
Grensen – 2005
Nattefrost – 2006
Tyvene – 2007
Senskade – 2008
Totem – 2009
Natthagen – 2011 

Andre utgivelser:
Tyren og jomfruen (skuespill) – 1976 
Kort opphold i Verona og Den siste landhandleren (skuespill) – 1981
Livet med Marilyn (skuespill) – 1987

Tør du være kreativ (essays) – 1994
Mitt tredje Spania (reiseskildring) – 2003
Nissen på Breistad (barn/ungdom) – 2003
Per Spook (biografi) – 2003
Baldemar, en fortreffelig bjørn (barn/ungdom) – 2005
Baldemar på ferie (barn/ungdom) – 2006

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *