Kledd naken av Agnes Lovise Matre

Kledd nakenTittel: Kledd naken
Forfatter: Agnes Matre
Utgitt på Comino Forlag
Kilde: Anmeldereksemplar fra forfatteren

Iselin hadde ofte lurt på hva som drev Hilde. Jakten på den evige ungdomskilden, den perfekte kroppen – hagen – huset – mannen. Hun hadde en mistanke. Da de var unge, fikk Iselin referert Hildes siste sprell så godt som hver eneste dag fra bygdas sladrekjerringer. Bygdedyret bet. Små tilsynelatende uskyldige bitt, som etter hvert la igjen dype arr i selvtilliten til Hilde, og som til slutt jaget henne fra bygda.

Boken handler om en voldtekt. Iselin blir brutalt voldtatt av en nær venn etter en fuktig bygdefest. Likevel siterer jeg noe helt annet over her. For dette er også en bok om bygdedyret. Hva redselen for sladder og rykter kan føre til. For Iselin tør ikke å fortelle noen hva som har skjedd med henne. Likevel begynner ryktene å svirre i bygda og gjerningsmannen blir mer og mer truende – og det gjør ikke saken bedre av dette er en venn, og naboen til Iselin og hennes familie.

Skamfull reiste hun seg, grep et håndkle og tørket bort røde flekker av blod på det ene låret. Kroppen skalv ukontrollert, gråten kom i voldsomme kast, magen knyttet seg som i krampe. Hvor lenge hun satt der, ante hun ikke, men etter en stund klarte hun å slepe seg inn i dusjen. […] Hun grep håndkleet og skrubbet seg i underlivet. Det gjorde skrekkelig vondt, men det måtte gjøres.

Boken belyser på en god måte en voldtekts konsekvenser, og hva slags mekanismer som ligger bak når kvinner velger å tie om overgrep. Bygdesladder og redselen for ikke å bli trodd kan få fatale konsekvenser.
Jeg forsøkte å legge vekk mine egne premisser en stund for å forstå Iselin – jeg kan personlig ikke skjønne at hun ikke engang forteller mannen sin, en hun har vært sammen med siden ungdomstiden, om det som har skjedd med henne. Men jeg vet jo at dette er tilfellet mange ganger (de fleste ganger?) og jeg forstår at min måte ikke er den som nødvendigvis gjelder.

Like godt belyser boken problemet på små plasser Driftige, selvrettferdige damer som plukker opp det minste lille rykte, bygger på det og forteller videre det de mener er sannheten. Kanskje har en sivilt ansatt på et lensmannskontor litt mer yrkestolthet enn at hun kaster seg over telefonen til en venninne så fort hun snapper opp noe på jobb, men ok…

Bokens handling er lagt til Øystese og Hardanger; nydelige plasser som forfatteren åpenbart er fryktelig glad i, men altfor ofte bikket boken for mye over til turistbrosjyre etter min smak.

4 tanker om “Kledd naken av Agnes Lovise Matre

  1. Flott omtale! Jeg syntes denne var kjempespennende, og at forfatteren beskriver angsten og terroren Iselin lever under veldig bra. Øystese er jo et postkort, så det må bare bli sånn 🙂

  2. Temaet som belyses i romanen er et viktig et, flott at det adresseres. Jeg må si at jeg selv ikke er så begeistret for romaner hvor det blir alt for mye turistinformasjon. Tidligere i år la jeg vekk en ungdomsroman av samme årsak. Egentlig er det litt merkelig at jeg likte Rolf Jacobsens «De usynlige», når jeg tenker over akkurat dette 😉

  3. Jeg kommer til å hoppe bukk over denne- som jeg gjorde med forfatterens forrige roman. Jeg har problemer med å lese slik stoff, enten det er i avisene eller i romans form.. Det er noe med at man må distansere seg fra det, samtidig som det føles galt å ikke la seg bli berørt/ revet med.. Lettere da å bare gå forbi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *