C.L. Taylor

C.L. TaylorCally Taylor er en prisvinnende britisk forfatter av såkalt chick litt-bøker. Som C.L. Taylor har hun utgitt psykologiske thrillere.

Taylor ble født i Worcester og tok en grad i psykologi ved Universitetet i Northumbria.
Hun har arbeidet som grafisk designer og web-utvikler.

Taylor begynte å skrive noveller i 2005 og debuterte som romanforfatter i 2009.

Bibliografi: 
Chick litt: 
2009 – Heaven Can Wait
2011 – Home for Christmas

Psykologisk thriller:
2014 – The Accident
2015 – The Lie
2016 – The Missing

Norske oversettelser:
2016 – Løgnen

Rolf Börjlind

Rolf BörjlindRolf Börjlind, født 7. oktober 1943, er en svensk poet, skuespiller, regissør, manusforfatter og forfatter.
Han er mest kjent for filmene om Jönssonligaen (den svenske utgaven av Olsenbanden). og dessuten filmene om Martin Beck (1997-2007).

Han er gift med manusforfatter og forfatter Cilla Börjlind, som han også skriver sammen med.

Bøker:
2013 – Springflo
2014 – Den tredje stemmen
2015 – Svart daggry

Cilla Börjlind

Cilla BörjlindCecilia (Cilla) Börjlind, født 8. mar 1961 i Sollentuna, er en svensk manusforfatter og forfatter.

Sammen med mannen Rolf Börjlind har hun skrevet manus til 26 Beck-filmer.

I 2013 debuterte de som krimforfattere, med boken Springflo. Dette er den første boken i serien om Olivia Rönning og Tom Stilton.

Bøker:
2013 – Springflo
2014 – Den tredje stemmen
2015 – Svart daggry

 

 

Clare MacIntosh

Clare MacIntoshClare MacIntosh er er en britisk forfatter, født i Bristol.
Hun er friansjournalist, blogger og forfatter.

Etter tolv år i politiet bestemte hun seg i 2011 å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen «Jeg lar deg gå».
Også tapet av sitt eget barn, gjør at Clare MacIntosh skriver godt og realistisk om tapet av et barn.

Bøker:
2016 – Jeg lar deg gå 

Neste bok «I see you» har nylig blitt utgitt i UK, og kommer forhåpentligvis snart til Norge.

Jodi Picoult

Jodi PicoultJodi Picoult, født 1966, er en amerikansk forfatter.

Hun skrev sin første historie da hun var fem år gammel – den hadde tittelen «The Lobster Which Misundertood».

Hun studerte skriving ved Princeton University. Etter at hun ble uteksaminert har hun jobbet med forskjellige ting, fra redigering av lærebøker til undervisning i engelsk.

Nineteen Minutes, boken om ettervirkningene etter en skoleskyting i en småby, ble hennes første bok som kom på 1. plass på New York Times Best Sellers list.

Bibliografi: 
1992 – Songs of the Humpback Whale
1993 – Harvesting the Heart
1995 – Picture Perfect
1996 – Mercy
1998 – The Pact
1999 – Keeping Faith
2000 – Plain Truth
2001 – Salem Falls
2002 – Perfect Match
2003 – Second Glance
2004 – My Sister’s Keeper
2005 – Vanishing Acts
2006 – The Tenth Circle
2007 – Nineteen Minutes
2008 – Change of Heart
2009 – Handle With Care
2010 – House Rules
2011 – Sing You Home
2012 – Lone Wolf
2013 – The Story Teller
2014 – Leaving Time

Norske utgaver (med forbehold, litt vanskelig å finne logikken i oversettelser av titler):
1996 – Bak fasaden
1997 – Et siste ønske 
2000 – Min datter tro
2001 – Heksene i Salem Falls
2001 – Den enkle sannhet
2005 – I rettferdighetens navn
2006 – Min søsters vokter
2011 – Åstedet
2013 – Heksejakten
2014 – Ensom ulv
2015 – Historiefortelleren

Belinda Bauer

Belinda Bauer

 

Belinda Bauer, født i 1962, er en britisk forfatter. Hun er oppvokst i England og Sør-Afrika.

Hun bosatte seg etterhvert i Cardiff der hun arbeidet som journalist i sju år. Hun har også arbeidet som manusforfatter, og mottok Carl Foremans BAFTA-pris for The Locker Room.

 

 

Bibliografi: 
2011 – Blacklands 
2012 – Mørke dager
2013 – Som fortjent
2014 – Nysgjerrigper
2015 – Sannheten om livet og døden

Avslørt av Renée Knight

AvslørtTittel: Avslørt
Forfatter: Renée Knight
Utgitt på Cappelen Damm 2015
Originaltittel: Disclaimer (2015)
Oversatt av Christina Revold
Kilde: Anmeldereksempar fra forlaget

Hun ser på den der den ligger, med skriften ned og fortsatt oppslått slik hun gikk fra den. Boken hun stolte på. De første kapitlene hadde fylt henne med velvære, gitt henne en følelse av trygghet, med bare et hint om spenningen som ville komme, et lite et-eller-annet som fikk henne til å lese videre, men som ikke avslørte hva som ventet. Det kalte på henne, lokket henne til seg, lengre og lengre inn, helt til hun skjønte at hun var fanget. Ordene begynte  å rase rundt i hjernen før e rammet henne som et knyttneveslag midt i magen, det ene etter det andre. De var lik en kø av mennesker som én etter én hoppet foran et tog hun hjelpeløst prøvde å styre, og det var umulig å svinge unna dem. Det var for sent å tråkke på bremsen. Det fantes ingen vei tilbake. Catherine hadde helt uforvarende snublet over seg selv, dypt der inne mellom boksidene.

For 20 år siden opplevde Catherine Ravenscroft den verste dagen i sitt liv. Siden det hele endte godt, valgte hun å holde hendelsen hemmelig for alle rundt seg, inkludert sin mann. Det er bare én eneste person som vet hva som virkelig skjedde denne dagen  – og denne personen er død.
Når Cathrine plutselig oppdager en bok som i i levende detalj forteller om den forferdelige dagen da Cathrine ble slave av sin mørke hemmelighet, raser hele hennes tilværelse sammen, men sannheten kan komme til å ødelegge både henne selv og familien.

Dette er en god psykologisk thriller som gjennom hele boka beholder en krypende, litt ekkel stemning da man aldri helt klarer å forstå hvordan det hele henger sammen. Tenk så ekkelt å starte å lese en bok, for så å oppdage at den handler om deg selv – og noe du trodde du var den eneste i verden som visste. Hvem kan ha skrevet denne boken og i hvilken hensikt?

Vi følger Catherine gjennom hennes leting på hvem og hvorfor, og ikke minst hvordan hun skal forholde seg til sin egen familie, som også har lest boken og etterhvert forstår at det er henne dette handler om.

Jeg likte boka veldig godt, og anbefaler denne virkelig som årets sommerlektyre når den kommer ut i salg fra 16. juli.

Andre om boken:
Ingvar Ambjørnsen – Dagbladet
Åslaug – Med bok og palett
Beritbok
Beathes bokhjerte

Andrew Taylor

Andrew TaylorAndrew Taylor, født 1951, er en britisk forfatter.

Han har mastergrad i bibliotek, arkiv og informasjonsteknologi ved Universitetet i London.

Han debuterte som forfatter i 1982 med kriminalromanen Caroline Miniscule.

Under pseudonymet Andrew Saville skrev han på 1980-tallet flere lisensierte romaner om den populære TV-detektiven Bergerac.

 

Bibliografi:
Dougal-serien:
1982 – Caroline Miniscule
1984 – Waiting for the End of the World
1985 – Our Fathers Lies
1986 – An Old School Tie
1987 – Freelance Death
1990 – Blood Relation
1992 – The Sleeping Policceman
1993 – Odd Man Out

Jim Bergerac-serien (som Andrew Saville):
1985 – Bergerac: Crimes of the Season
1988 – Bergerac and the Fatal Weakness
1988 – Bergerac and the Traitor’s Child
1988 – Bergerac and the Jersey Rose
1988 – Bergerac and the Moving Fever

Blaines-serien
1987 – The Second Midnight
1988 – Blacklist
1990 – Toyshop

Lydmouth-serien (Richard Thornhill & Jill Francis):
1994 – An Air That Kills
1995 – The Mortal Sickness
1997 – The Lover of the Grave
1998 – The Suffocating Night
2000 – Where Roses Fade
2001 – Death’s Own Door
2004 – Call The Dying
2006 – Naked to the Hangman

Roth-trilogien:
1997 – The Four Last Things
1998 – The Judgement of Strangers
2000 – The Office of the Dead
2002 – Rewuiem for an Angel (gjenutgitt som Fallen Angel i 2007)

Psykologiske thrillere:
1991 – The Raven on the Water
1993 – The Barred Window
2006 – A Stain on the Silence
2014 – Silent Wounds

Historiske romaner:
2004 – The American Boy
2008 – Bleeding Heart Square
2010 – The Anatomy of Ghosts
2013 – The Scent of Death

Norske utgivelser:
Lydmouth-serien:
2004 – De dødes måned
2004 – Midtsommergalskap
2005 – Galgetreet
2006 – Kvelende mørke
2007 – Der rosene dør

Roth-trilogien:
2008 – De fire siste ting
2009 – Dommen over fremmede
2010 – Arven etter de døde

Ruth Rendell

Ruth RendellBarbara Rendell, baronesse Rendell av Babergh ble født 17. februar 1930 i London. Hun var en britisk forfatter, og også medlem av Overhuset i Det britiske parlamentet.

Hun vokste opp i Essex, der hun også arbeidet som journalist.
Hun debuterte som forfatter i 1964, med kriminalromanen From Doon with Death, der hun introduserte karakteren som senere skulle bli hennes mest kjente detektiv, Chief Inspector Reginald Wexford.
Parallelt med serien om inspektør Wexford skrev Rendell psykologisk krim der hun utforsket temaer som seksuelle besettelser, effekter av misforstått kommunikasjon eller humanisme hos forbrytere. Fra 1986 videreutviklet hun sin utforskning av disse områdene under pseudonymet Barbara Vine.

Rendell ble berømmet for elegant prosa, skarp innsikt i menneskesinnet og gode plott. Gjennom sin førtiårige forfatterkarriere speilet hun også de sosiale endringene i samfunnet, og satte søkelyset på områder som familievold og kvinners status i endring.

I 1996 ble Rendell utnevnt til kommandør av Order of the British Empire, og i 1997 ble hun gjort til life peer. Hun satt i House of Lords som baronesse og medlem av Labour.

Ruth Rendell døde 2. mai 2015.

Bibliografi: 
1964 – From Doon with Death
Dødelig hilsen (1991)
1965 – Vanity Dies Hard
1967 – Wolf to the Slaughter
En morder tar feil (1974)
1968 – The Secret House of Death
1969 – The Best Man to Die
Før døde skiller oss (1974)
1969 – A New Lease of Death
1971 – A Guilty Thing Surprised
1971 – No More Dying Then
1971 – One Across, Two Down
1972 – Murder Being Once Done
Dødens stillhet (1975)
1973 – Some Lie and Some Die
1974 – The Face of Trespass
Forbudt område (1980)
1975 – Shake Hand Forever
Farvel for alltid (1976)
1976 – A Demon in my View
Djevel i sikte (1978)
1976 – The Fallen Curtain (noveller)
1976 – Means of Evil (noveller)
1977 – A Judgement in Stone
Dømt til å drepe (1979)
1979 – Make Death Love Me
La døden elske meg (1981)
1979 – A Sleeping Life
1980 – The Lakes of Darkness
I skorpionens tegn (1982)
1981 – Put on tby Cunning
Forvoldt med list (1983)
1982 – Master of the Moor
Hedemorderen (1984)
1982 – The Fever Tree (noveller)
1983 – The Speaker of Mandarin
1984 – The Killing Doll
Dukken som drepte (1985)
1984 – A Tree of Hands
Et tre av hender (1986)
1985 – An Unkindness of Ravens
1985 – The New Girlfriend (noveller
1986 – A Darkadapted Eye (som Barbara Vine)
1986 – Live Flesh
Sin egen fiende (1987)
1987 – A Fatal Inversion (som Barbara Vine)
1987 – Heartstones (kortroman)
Hjertesteiner (1988)
1987 – Talking to Strange Men
Farlige fremmede (1989)
1988 – The House of Stairs (som Barbara Vine)
1988 – The Veiled One
Kvinne med slør (1990)
1989 – The Bridesmaid
Brudepiken (1991)
1989 – Ruth Rendell’s Suffolk (sakprosa)
1989 – Undermining the Central Line (sakprosa)
1990 – Going Wrong
Mot stupet (1992)
1990 – Gallowglass (som Barbara Vine)
1991 – King Solomon’s Carpet (som Barbara Vine)
Kong Salomos teppe (1992)
1991 – Kissing the Gunner’s Daughter
Brent barn (1993)
1991 – The Copper Peacock (noveller)
1993 – The Crocodile Bird
Krokodillefuglen (1994)
1993 – Asta’s Book (som Barbara Vine)
1994 – Simisola
Simisola (1995)
1994 – No Light is Too Long (som Barbara Vine)
1995 – The Brimstone Wedding (som Barbara Vine)
1995 – The Reason Why: An Anthology of the Murderous Mind (sakprosa)
1995 – Blood Lines (noveller)
1996 – The Keys to the Street
Gatens nøker (1997)
1997 – Road Rage
Vredens vei (1998)
1998 – A Sight for Sore Eyes
En fryd for øyet (1999)
1998 – The Chimney-Sweeper’s Boy (som Barbara Vine)
1999 – Harm Done
Vitnene (2001)
2000 – Grasshopper (som Barbara Vine)
2000 – Piranha to Scurfy (noveller)
2001 – Adam and Eve and Pinch Me
Varslet død (2003)
2002 – The Blood Doctor (som Barbara Vine)
2002 – The Babes in the Wood
Forvillede sjeler (2007)
2003 – The Rottweiler
Rottweileren (2005)
2004 – Thirteen Steps Sown
13 trinn ned (2008)
2005 – The Minotaur (som Barbara Vine
2006 – The Water’s Lovely
2006 – The Thief (Lettlestbok)
2007 – Not in the Flesh
2008 – The Birthday Present (som Barbara Vine)
2008 – Portobello
2009 – The Monster in the Box
2010 – Tigerlilly’s Orchids
2011 – The Vault
2012 – The Child’s Game (som Barbara Vine)
2012 – The Child’s Child (som Barbara Vine)
2012 – The Saint Zita Society
2013 – No Man’s Nightingale
2014 – The Girl Next Door
2015 – Dark Corners

Eirik Husby Sæther

Foto: Juritzen Forlag

Foto: Juritzen Forlag

Eirik Husby Sæther, født 1984 i Oslo er en norsk politietterforsker og krimforfatter.

Han gikk inn i militæret som 18-åring og tjenestegjorde i Afghanistan. Her ble han skadd etter å ha fått en tomhylse i øyet.
Han begynte deretter å studere, og har en bachelorgrad i kriminologi, og fullføre Politihøyskolen i 2009.

Han har jobbet ved Kriminalvakta i Oslo, der straksetterforskning i alvorlige saker starter. Slik fikk han raskt erfaring med en del av kriminalitetens brutale sider. I forbindelse med lanseringen av hans debutbok, karakteriserte han mye av politiskildringene i krimlitteraturen som «en vits» og tenkte at han sikkert kunne gjøre dette bedre selv.

Bøker: 
2012 – Lobotomisten (Juritzen)
2013 – Heksedoktoren (Juritzen)
2015 – Judaskysset (Gyldendal)