Judaskysset av Eirik Husby Sæther

JudaskyssetTittel: Judaskysset
Forfatter: Eirik Husby Sæther
Utgitt på Gyldendal 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

«Du gjorde det rette,» sa ordstyreren. «Ikke bidra til å opprettholde misbruket.»
«Men selv om jeg vet at det var løgn, klarer jeg ikke i fri meg fra tanken. Hva om det var sant?»
«En mor vil alltid tenke det beste om sitt barn. Dette har vi snakket om før.» Ordstyreren gjorde tonefallet enda mykere.
«Vi har et nytt medlem i gruppen». Ordstyreren rettet blikket mot den unge mannen.
«Et familiemedlem døde for tretten dager siden», sa han kort med flakkende blikk.
Den andre moren betraktet ham lenge. «Hva følte du?» spurte hun ham. Det rykket til i hunden under hennes venstre øye, og den blå fargen begynte å skinne.
Det oppstod en kort pause før hun la til: «Lettelse?»

Forlagets omtale:
Mikael Wulf, politimann ved Kriminalvakta, rykker ut til et overdosedødsfall på Oslo S, et dødsfall som viser seg å være et mulig drap. Den døde har delt leilighet med Mikaels narkomane fosterbror William, som er forsvunnet. Det er også det tredje medlemmet av kameratgjengen, og et stjålet parti med heroin – som noen vil ha tilbake for enhver pris.  
   Mikael frykter at fosterbroren er i alvorlig fare og begynner på egenhånd å utforske rusmiljøet rundt Oslo S. Sporene leder ham ut på en svart odyssé i katakombene under Sentralstasjonen, i gamle etterlatte tollceller og inn i sitt eget sinns mørke. 

Denne boka begynner litt tregt, det er mye detaljerte polititekniske forklaringer som kanskje er noe unødvendige og som gjør at det er lett å miste tråden og framdriften. Men men det tar seg sterkt opp utover i boka, som totalt sett er en veldig god beretning om rusmiljøet fra en side vi kanskje ikke ser så ofte. Fra innsiden, med bilder på hvordan det er å være der – være den rusede og ikke minst hvorfor, og hvorfor det ikke er så lett å komme seg ut av dette  – ikke bare disse knelende stakkarene vi haster forbi når vi ser dem. Ikke minst får vi et sårt innblikk i familiene rundt den rusavhengige, hvor mye de må tåle og holde ut, og hva de gjør og ikke gjør for sine barn.

I tillegg strammes historien veldig til fra ca halvveis, og det blir et desperat kappløp som kan pusten fra noen og enhver.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *