Jernjomfruen av A.C. Gjersøe

JernjomfruenTittel: Jernjomfruen
Forfatter: Ann-Christin Gjersøe
Utgitt på Cappelen Damm 2014
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Gutten satt på et teppe på tregulvet. Vedovnene var for lengst brent ut. De elektriske holdt den verste vinterkulden ute, men gulvene var kjølige og værelsestemperaturen knapt femten grader. Barnet hadde trøye på, men ikke bleie eller strømpebukse. Begge deler hadde han besværlig klart å trekke av seg etter at stumpen var blitt sår av den fulle bleien. Nå måtte han stadig sjeldnere tisse.
[…] Mariekjeks hadde smulet utover. Han klarte ikke å holde melkekartongen mens han sugde på hjørnet hvor han tidligere hadde klart å gnage hull, men da gutten la seg ned, fikk han det til.
[…] Han hadde sluttet å rope på mamma. Ingen hørte. Ingen så. Ingen kom.

I desember 1981 forsvinner Alice Nord fra hjemmet sitt utenfor Tønsberg. Den lille sønnen hennes blir funnet etter flere dager alene hjemme, men det er ingen spor etter moren – hun kommer aldri tilbake.
Tretti år senere forsvinner to nye kvinner fra samme distrikt – en blir funnet død og ille tilredt i skjærgården. Hvilke motiver kan ligge bak? Politiet famler i blinde.
Ida Gabler er journalist og begynner å se på sakene. Men når en av hennes nærmeste forsvinner, blir hun grepet av panikk. Ny spor fører tilbake til krigens dager, og til hennes families fortid og hun ser snart konturene av en skremmende sammenheng… men den er for ond til å være sann…

Ann-Christin Gjersøe er forfatteren bak romanserien Livsarven og har en leserskare på nærmere 100 000. Når forsøker hun seg som krimforfatter, og jeg må si at det er et meget vellykket forsøk – jeg håper virkelig ikke det bare er ett forsøk, men at hun har tenkt å fortsette å skrive krimbøker, for dette kunne hun.

Boken starter med forsvinningen av en ung kvinne for tretti år siden, og vi følger hennes lille barn som blir overlatt til seg selv hjemme. Så hopper historien tretti år fram i tid, og kvinner begynner å forsvinne på nytt. Sakene nøstes sammen på elegant vis, og sporene peker enda lenger tilbake i tid – til krigens dager og nazistenes hårreisende behandling av jødene under andre verdenskrig.

Boka er spennende fra begynnelse til slutt, jeg klarte knapt å legge den fra meg. Sporene blir forsiktig lagt ut for oss, uten at vi helt klarer å se sammenhengen før det er meningen at vi skal gjøre det.

En meget vellykket krimdebut fra denne unge forfatteren – og jeg ser virkelig fram til flere bøker fra hennes penn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *