Inn i labyrinten av Sigge Eklund

Inn i labyrintenTittel: Inn i labyrinten
Forfatter: Sigge Eklund
Utgitt på Schibsted Forlag 2015
Originaltittel: In i labyrinten
Oversatt av Heidi Grinde
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Hun kan snart si dem nå. Har nesten kunnet si dem de siste dagene: At hun vil at det skal hende, det som hun har vært mest redd for. Telefonen får lov å ringe nå. Med beskjeden. Til og med om den skulle være den verste. Snart foretrekker hun det. For de siste dagene har det vært vanskelig igjen. Noe inne i henne forbereder seg på å gi opp. Hun vet ikke hvordan det skal la seg gjøre rent praktisk, men noe inne i henne vil det.

Forlagets omtale: 
En maikveld forsvinner elleve år gamle Magda Horn hjemmefra mens foreldrene er ute å spiser middag på en restaurant i nabolaget. De er mest opptatt av å speile seg i sin egen suksess og i hverandre, og selv om Magda er et elsket barn, har hun egentlig vært usynlig lenge. Altfor lenge. Og en dag er hun borte.    
   Gjennom fire […] fortellerstemmer nøstes trådene rundt Magdas forsvinning opp. Her står menneskene og forholdene mellom dem like sentralt som selve forbrytelsen. 

Boka er veldig bra, den: innsiktsfull, spennende og med en kjennskap til menneskers psyke som gjør historien troverdig og interessant. Svarene gir seg ikke selv før de fremkommer i boka, og overraskende vendinger kommer på løpende bånd.

Men jeg klarer ikke å like boka – til det er den altfor lik Madeleine McCann-historien – med detaljer så like at det bare blir spekulativt og gjør at jeg blir sittende igjen med en vond smak i munnen.
Begge forsvinner 3. mai (riktignok ulikt årstall, og barna har forskjellig alder).
Begge mens foreldrene er på restaurant like i nærheten. Begge foreldreparene har sjekket det sovende barnet regelmessig og ved begge anledninger blir forsvinningen oppdaget 21.45. Politiet kontaktes etter førti minutter og like etterpå dukker de første patruljene opp. Magdas mor er psykiater, Madeleines mor er lege…
Magda – Madeleine klinger noenlunde likt også.

All den tid Madeleinesaken er så fersk, og vi i tillegg enda ikke vet hva som har skjedd med henne, finner jeg denne boken utrolig spekulativ og usmakelig i forhold til at man får inn i hodene og psyken til involverte personer og tillegger dem tanker og handlingsmønstre på denne måten. Boken kan være så bra den bare vil – men jeg satte den rett og slett i vrangstrupen!

En tanke om “Inn i labyrinten av Sigge Eklund

  1. Jeg har boken i hyllen og har (hadde) planer om å lese den, men etter du har satt fingeren på de tydelige likhetene med Madeleine saken, skjønner jeg at det kan bli vanskelig. Nå er jeg jo forberedt på det, så kanskje jeg skal gi den en sjanse likevel??
    Det er jo nesten litt skummelt når en tenker på hvilken makt vi bokbloggere faktisk har, jeg leser bøker, og lar være å lese enkelte bøker helt og holdent ut i fra èn godt begrunnet omtale…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *