Ildmannen av Torkil Damhaug

IldmannenTittel: Ildmannen
Forfatter: Torkil Damhaug
Utgitt på Cappelen Damm 2011
Kilde: Bibliotekbok

Omtale fra forlaget:
En natt sent i mars antennes stallen på Stornes gård. Nærmere tretti hester brenner inne. Utover våren herjes flere steder i nærheten av brann, og attenåringen Karsten og hans seks år yngre søster trekkes inn i en strøm av uhyggelige hendelser. Flere liv går tapt når Ildmannen raser videre.

Karsten møter den 18 år gamle Jasmeen i hemmelighet. De blir oppdaget at hennes norsk-pakistanske familie, og Karsten er redd for hevn. Dette fører ham til en gruppe som har som mål å forsvare vestlig kultur mot det de anser som den islamske trussel. I denne gruppa befinner også brannstifteren seg.

Nå skal jeg prøve å holde meg unna klisjeene og et par prinsipper jeg har når jeg skriver på denne bloggen. Første prinsipp: Ikke bann! Det holder hardt denne gangen her… FY … for en bok dette er! Forfatterens bakgrunn innen medisin og psykiatri skinner gjennom i det vi følger de involverte personene og deres psyke – og jeg tror på dem!

Jeg liker at vi i en krim følger de involverte personene, og ikke en politietterforskning. Det gir et annet, og i hvert fall denne gangen, et bedre perspektiv på ting, særlig når det kommer til motiver for hvorfor mennesker velger på den måten de gjør.

En annen ting jeg likte veldig godt med denne boka, var at første halvdel foregikk i 2003 hvor vi fikk starten på historien og en avslutning som ikke ga gode svar. Så hopper vi åtte år fram i tid, hvor Karstens søster bestemmer seg for å finne ut akkurat hva som skjedde den påsken for åtte år siden – og vi er i gang igjen.

En helt fantastisk bok, rett og slett en verdig vinner av Rivertonprisen 2011. Jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke har lest mer av denne forfatteren tidligere, men det skal jeg i hvert fall gjøre nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *