Hvem drepte Birgitte Tengs? av Bjørn Olav Jahr

Hvem drepte Birgitte TengsTittel: Hvem drepte Birgitte Tengs?
Forfatter: Bjørn Olav Jahr
Utgitt på Gyldendal 2015
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Det er ingen andre enn gjerningsmannen som vet nøyaktig hva som skjer på Gamle Sundsveg. Det som er sikkert, er at Birgitte blir overfalt på den siste bakketoppen før bebyggelsen tar til, 100 meter fra huset til bestevenninnen og bare 500 meter fra sitt eget hjem. Gjerningsmannen påfører Birgitte omfattende skader og slår henne blant annet i hodet.
[…] Vi vet ikke om hun lykkes i å påføre gjerningsmannen slag, spark og kloremerker. Det er imidlertid sannsynlig: Birgitte er 172 cm høy og veier 66 kg. Hun er sterk og har drevet med karate i mange år. At hun lugger og river i hår, er ubestridt: I dødsøyeblikket har hun knyttet sin blodige høyre hånd rundt en rekke hår, både lange og korte.

Forlagets omtale: 
Natt til lørdag 6. mai 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs drept, bare 500 meter hjemmefra. Den unge Karmøy-jenta ble seksuelt misbrukt og utsatt for brutal vold. 
   21 måneder etter drapet arresterte politiet Birgittes jevngamle fetter for drapet. Etter tre uker i isolasjon tilsto han et drap han ikke husket å ha begått. Senere trakk han tilståelsen tilbake. Fetteren ble frifunnet i Gulating lagmannsrett, men samtidig dømt til å betale Birgittes foreldre erstatning. Tilbake sto lokalbefolkningen med ett spørsmål: Hvis ikke fetteren hadde drept Birgitte, hvem hadde da gjort det?
   Birgitte Tengs-saken er en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. I denne boken tegner den prisbelønte journalisten Bjørn Olav Jahr et levende portrett av et splittet lokalsamfunn, familier i oppløsning og en politietterforskning ute av kontroll. Og ikke minst presenterer han et realistisk scenario for hva som faktisk fant sted på Karmøy den skjebnesvangre vårnatten.

Dette er blant de bøkene hvor jeg sliter med å skrive bokanmeldelser – fordi jeg blir så opptatt av saken at jeg fort ender opp i debatten. Men jeg skal prøve å holde meg utenfor debatten – jeg skal bare si: Hvis ikke politiet starter med ny etterforskning av denne saken, med de åpenbare feilene, sporene som aldri ble fulgt opp og den blindgangen politiet fulgte hele veien, mister jeg noe av min tiltro til norsk politi og rettsvesen.

Bjørn Olav Jahr har skrevet en god og balansert bok – han konkluderer ikke med rett og feil, men han viser til de feil som har blitt gjort i etterforskningen, spor som ikke ble fulgt og spørmål som fremdeles står ubesvart i denne saken.
Feilene i denne saken er så åpenbare, at «hvem som helst» ser dem – og med Jahrs tilgang til sakens omfattende materiale, kan jeg ikke forstå annet enn at denne boken belyser dette på en korrekt måte.

Det er rett og slett skremmende, og det må jo få konsekvenser – alle parter i saken trenger å få et endelig svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *