Humanist Forlag 2013

I dag presenterer jeg noen av årets bøker fra Humanist Forlag. Noen har allerede kommet ut i 2013 og noen kommer nå i løpet av høsten. Alle bokomtaler er hentet fra forlagets hjemmeside.

Gi meg en sceneGi med en scene! Norsk blogghistorie – ti år med terror, traumer og dagens outfit 
Av Kristian A. Bjørkelo
For ti år siden var blogging en revolusjon. Alle med tilgang til Internett kunne bli sin egen redaktør og dele tanker, erfaringer og bilder med tusenvis av mennesker. Uten redaktører til å kontrollere, og eventuelt sensurere, innholdet i tekstene, skulle den offentlige samtalen få flere deltakere, mer mangfold, og ikke minst mer kunnskap og innsikt. Men hva skjedde?
Blogging har blitt en scene der vi spiller ut våre liv, et utstillingsvindu der vi viser våre beste sider og interesser, et sted der vi kan få oppmerksomhet for den vi er, eller et sted vi kan opptre usensurert med våre meninger under en oppdiktet identitet.
Gi meg en scene! er boka som samler observasjoner og erfaringer fra bloggingens første tiår i Norge. Bidragsyterne er kjente bloggere som forteller om viktige tema for norsk blogging, og hvor bloggingen har ført dem. Blogging ble kanskje ingen revolusjon for Norge, men den har endret manges liv – og skapt en alternativ offentlighet med påvirkningskraft nok til å utvide den etablerte offentligheten.

PlaceboeffektenPlaceboeffekten. Hvorfor alternativ behandling virker som den virker 
Av Gunnar R. Tjomlid
«Det virker for meg!» Denne frasen hører vi til stadighet, både fra venner, i diskusjonsforum på Internett og i reklamer. Men hvorfor opplever folk at det virker for dem når vitenskapelig forskning viser at det oftest slettes ikke virker?
Placeboeffekten går i dybden på menneskelig psykologi og vitenskapelig forskning for å forklare hvor lett vi mennesker lurer oss selv. En bok fylt med aktuelle anekdoter, fra George W. Bush sine feilaktige minner om 11. september, til tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssens påstand om at Snåsamannen helbredet hans sønn. Fra forfatterens egen eksperimentering for å avsløre sin laktoseintoleranse, til ganding av norske fotballspillere og politikere.
I denne boken vil du lære både hvorfor «naturlig» ikke alltid er sunt, hvorfor alternativ medisin kan være skadelig, og hva placeboeffekten er – og ikke er. Vi får lese om falske diagnoser, vaksinemotstand, hvor lite populære Østens medisin er i Østen, og om hvordan stress og mestring påvirker din helse. Boken gir deg en enkel innføring i vitenskapelig metode, og går grundig gjennom de kjente alternative behandlingsformer akupunktur, homeopati og kiropraktikk.
Gjennom spennende historier og enkle forklaringer utstyres leseren med en verktøykasse for kritisk tenkning. Neste gang du hører om en tante som ble helbredet fra kreft ved hjelp av krystallterapi, vil du vite hvilke kritiske spørsmål du skal stille før du tar historien for god fisk. Enkelt språk og en rik referanseliste gjør at denne boken appellerer både til menigmann og fagpersoner.

KonspiraNorgeKonspiraNorge av John Færseth
«Israel stod bak terrorhandlingene 22, juli!» «Amerikanerne sprengte selv World Trade Center!» «Politikere og EU-byråkrater ønsker å snikislamisere Europa!» «Jent Stoltenberg er i virkeligheten jøde!»
Påstander som dette dukker jevnlig opp i norske nettdebatter. Stadig flere hører dem fra kolleger, venner eller kjente. Felles for påstandene er at de er konspirasjonsteorier som hevdes å avdekke skjulte maktforhold og vise at tilsynelatende tilfeldige hendelser er del av en hemmelig agenda.
Oppfatninger med utspring i amerikansk høyreekstremisme har fått fotfeste hos flere etablerte samfunnsdebattanter. Mistro til medier, politikk og vitenskap har ført enkelte tilhengere av alternativ medisin over i holocaustbenektelse. Eurabiaforestillingene som inspirerte massemorderen Anders Behring Breivik, er høyst levende også i Norge.
Konspirasjonsteorier tilbyr en sammenhengende verdensforståelse som kan undergrave det demokratiske systemet og i verste fall føre til vold og terror.
John Færseth tar oss med på en reise i det norske konspirasjonslandskapet, et landskap som på samme tid er både komisk og skremmende.

Sinte hvite mennSinte hvite menn. De ensomme ulvenes terror av Audhild Skoglund
Hva får ensomme ulver til å begå terrorhandlinger? Og hva skiller dem fra terrorister som opererer i grupper? I Sinte hvite menn blir historien, ideologien og psykologien til kjente og mindre kjente soloterrorister som Timothy McVeigh, Lasermannen John Ausonius, Peter Mangs, Ted Kaczynski, og Anders Behring Breivik gått etter i sømmene, på jakt etter det som skiller en voldelig terrorist fra en alminnelig ekstremist.
«Jeg ønsker å forstå veien fra barndom og oppvekst, frem til terroristen står der med detonatoren til bomben eller med maskingeværet klart til å fyre av. Hvordan spiller personlige opplevelser, ideologi og personlighet sammen, slik at en McVeigh, en Breivik eller en Kaczynski bestemmer seg for å starte sin private krig mot samfunnet? Går det an å forstå logikken deres» spør Skoglund i denne boka.

NittenåttifireNittenåttifire. Min vei inn i scientologiens dypeste hemmeligheter – og ut igjen av Geir Isene
Etter 25 år i Scientologikirken forlot Geir Isene organisasjonen i 2009. Han hadde nådd det øverste nivået av selvutvikling i kirken, OT 8, og bruddet fikk internasjonal oppmerksomhet. Flere høytstående scientologer leste bloggen hans og brøt selv med organisasjonen.
De øverste nivåene i scientologien er strengt hemmelige og kirken er kjent for å trakassere og forfølge både kritikere og de som våger å fortelle om dens hemmeligheter.
Her tar Geir Isene bladet fra munnen. For første gang kan du lese en bok der scientologiens innerste hemmeligheter avsløres.
Forfatteren gir oss hele historien: Hvorfor ble en ung nerd med i det mange har omtalt som en manipulerende og maktsyk organisasjon? Han skildrer både positive og negative opplevelser i den myteomspunnede bevegelsen – og hvorfor han til slutt forlot den. Boken sier også noe om hvilke faresignaler andre kan ta lærdom av. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *