Høstens bøker fra Aschehoug

KalypsoKalypso av Ingar Johnsrud
(kommet)
På et sykehus i Oslo våkner politietterforsker Fredrik Beier langsomt til live. Han husker ingenting fra kvelden som første ham hit. Ved en villa på byens beste vestkant bor en barnløs, gammel enke, og postmannen reagerer på at hun ikke lenger tar inn avisen. Beiers kollega, Kafa Iqbal, tar seg inn i boligen, men enken er forsvunnet. Et overvektig mannslik ligger derimot i trappen – denne mannen finnes ikke i noen offisielle arkiver. Politiet finner snart en ny død kropp, og Fredrik og Kafa avslører at de to har en ting til felles. De innser at de står overfor en gjerningsmann som har mye å hevne, og ingenting å leve for.

Hjertet er en ensom jegerHjertet er en ensom jeger av Carson McCullers
(kommet)
Døvstumme Singer blir en slags skriftefar, eller klagemur, for en fargerik samling mennesker i en liten sørstatsby på 1930-tallet. Alle som én betror de seg til han: Ungpiken som elsker musikk, den sorte doktor Copeland, den godhjertede barkeeperen og den krakilske kommunisten. Singer er der for alle, mens han lengter intenst etter sin greske venn Antonapulos som ble lagt inn på asylet i en annen by.
McCullers gir et lavmælt og krystallklart bilde av den daglige kampen omkring klasse, rase og kjønn og skildrer det fattige og harde livet i byen.

 

Jeg vet hvor du borJeg vet hvor du bor av Unni Lindell
(forventes i salg 1. september)
Seks år gamle Thona forsvant i en parsellhage i Oslo for femten år siden. Hun er fortsatt savnet. Politiførstebetjent Marian Dahle har vært borte på grunn av dårlig psyke og skade, men får nå i oppdrag av Cato Isaksen å se på cold case-saken. Duedamens sønn, Glenn Haug, var lenge mistenkt.
I ly av gjenopptagelsen settes en brutalt hevn ut i livet. Menn blir kidnappet, torturert og forsøkt drept. Ingen skjønner den grusomme sammenhengen, før det nesten er for sent. Ting er ikke slik de ser ut. Marian får en farlig fiende. Og en natt er han der, i huset hennes.

 

Voldens historieVoldens historie av Edouard Louis 
(forventes i salg 8. september)
Edouard er på vei hjem fra sine to nærmeste venner på julaften, når han blir antastet av en ung mann som søker kontakt. Edouard er sliten og vil hjem, men likevel fascinert og det ender opp med at han inviterer mannen opp i leiligheten sin. Et tilsynelatende spennende møte ender i voldtekt og mordforsøk.
Gjennom denne høyst selvbiografiske romanen illustrerer han hvordan samfunnets vold mot enkeltindivider igjen genererer vold mot andre mennesker.

 

FemFem av Marius Ektvedt
(forventes i salg 15. september)
Hovedpersonen lever et tilsynelatende perfekt liv. Han er arkitekt, gift og har to barn. Men han lider av sterke tvangstanker, og disse må for all del holdes skjult. Både for familien og omverdenen. Han hjemsøkes av hva som kan skje med familien om han ikke gjennomfører ritualene sine. Som å banke fire ganger i bordplaten, eller vri nøkkelen førtifire ganger om i nøkkelhullet. Han er besatt av tall, og ulykkestallet er 5. Når kona så ønsker et tredje barn får han et stort problem. Han må unngå at familien blir på fem, men han ønsker heller ikke å såre henne.
Boken handler om et menneskes ensomme jakt på frihet. Hovedpersonen vil ut av tvangstankene, men ritualene har funket til nå – så skal han ta sjansen på å gå bort fra dem?

Inferno i Guds husInferno i Guds hus av Christopher Hals Gylseth
(forventes i salg 27. september)
Første pinsedag 1922. Det er gudstjeneste i gamle Grue kirke i Hedmark. Hundrevis av mennesker er møtt frem til høytiden i sine fineste klær. På prekestolen står sognepresten og taler. Så lyder et voldsomt brak, en eksplosjon, i kirkens sørlige del og svart røyk slår inn i kirkerommet. Ilden sprer seg raskt. Panikken bryter løs. Alle kjemper desperat for å komme ut, kvinner og barn trampes ned. Mange får reddet seg ut, men dørene vender innover, og kirken blir snart en dødsfelle.
116 mennesker mistet livet den dagen i 1822, og Gylseth spør om hva som har skjedd. Hvordan startet brannen? Og hvem har ansvaret?

PandoraPandora av Tom Kristensen
(forventes i salg 4. oktober)
Et cruiseskip i Karibia har fullsatt sal under kveldsshowet. I det forrykende avslutningsnummeret drysses gråhvitt miltbrannpulver over publikum, og det største bioterrorangrepet i Vesten er et faktum. På Mallorca ankommer Omar Shakir familiens feriebolig etter endte studier i London. Han blir tvunget til å spionere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, for NSA mistenker at Shakirs far er selveste Oksen – den islamske stats mektige og usynlige finansansvarlige. I Oslo stever Stine Lind med å få til sin tredje dokumentar. Men når Shakir tar kontakt, øyner hun muligheten til å lage en verdenssensasjon av en dokumentar. Problemet er at den vil være avslørende for en av de mest barbariske terrororganisasjonene verden noen gang har sett.

Mor, jeg vil hjemMor, jeg vil hjem av Wenche-Britt Hagabakken
(forventes i salg 10. oktober)
Den fortellende jeg-personen i denne boka har samme navn som forfatteren. Over en periode på to og et halvt år, rammes hun av en serie på 18 hjerneslag. Først etter lang tid finner legene årsaken til slagene. I mellomtiden er hun både blitt feildiagnostisert og feilbehandlet. Samtidig med dette blir forfatterens mor tiltagende dårligere, og hun dør uten at hennes eneste barn kan være hos henne den siste tiden.
Forfatteren forteller historien om sykdommen og de psykiske problemene hun får. Hun skriver om et tett mor-datter-forhold fylt av både smerte og kjærlighet.
Romanen tar strupetak på leseren simpelthen på grunn av den prestasjonen det er å fortelle en slik selvopplevd sykdomshistorie så tett på. Den viser oss hvor skjørt og utsatt selve livet er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *